Dani EU projekata: Sve tajne pismenosti – Kako se šire lažne vijesti

U okviru „Dana otvorenih vrata EU projekata“ nastavnice Sandra Štrasser, Bojana Štulić i Danijela Ivanović – Ižaković okupile su učenike naše škole te u online okruženju provele radionicu „Kako se šire lažne vijesti“ koja je za cilj imala daljnji razvoj medijske pismenosti naših učenika.

Radionica je temeljena na aktivnostima projekta Sve tajne pismenosti u kojemu su profesorice i učenici sudjelovali tijekom ove i proteklih godina. Stotinjak učenika naše škole iz  1.TR2, 2. TR1, 3.TR1,  3.TEL i 4.TR1 igralo je online igru Go viral! U ovoj igri igrač treba dobiti što više „lajkova“ za svoje manipulativne objave služeći se metodama širitelja dezinformacija, odnosno lažnih vijesti. Igra omogućuje igračima da prepoznaju lažne vijesti kada se susretnu s njima u stvarnosti.   

Kako je vidljivo iz broja „likeova“ na stranici igre, naši učenici pokazali su se vrlo uspješni u metodologiji širenja lažnih vijesti. Nakon odigrane igre, učenici su sudjelovali u online radionici  tijekom koje su iznosili svoje dojmove i opažanja te su uz pomoć nastavnica pojasnili pojam lažne vijesti, medijske manipulacije i njenih posljedica  u digitalnim sadržajima. Kritički su promišljali o mogućnostima utjecaja lažnih i/ili neprovjerenih medijskih sadržaja pri oblikovanju osobnih stavova i zaključaka.

About the Author: Daliborka Pavošević