e TWINNING PROJEKT „VIZUALNA MATEMATIKA“

U eTwinning projektu „Vizualna matematika“ u 2021. godini sudjeluju učenici Elektrotehničke i prometne škole Osijek. U projekt su uključene četiri srednje škole iz Republike Hrvatske iz Koprivnice, Virovitice, Knina i Osijeka. Sudjeluju gimnazijalci i učenici strukovnih škola.Učenici izrađuju modele geometrijskih tijela koristeći 3D printer i tehnike origamija i kusudame, izrađuju vrtlarsku konstrukciju elipse, izrađuju pomoću 3D printera krivulje drugog reda. Također osmišljavaju zadatke koji se
temelje na skicama, slikama i modelima.

Učenici drugih razreda su izrađivali modele geometrijskih tijela pomoću drvenih štapića, žica, 3D printera. Osmislili su kako virtualno Platonovo tijelo prikazati u stvarnom prostoru. Snimili su video u kojem se u nekoliko desetaka sekunda vidi nastanak pravilne šesterostrane piramide pomoću 3D printera. Za dobivena tijela su osmišljavali zadatke, npr. izračunavanje oplošja i volumena tih tijela.

Učenici trećih razreda su konstruirali vrtlarsku konstrukciju elipse i čitavu konstrukciju prikazali kratkim videom. Također su pomoću 3D printera isprintali stožac i prikazali presjek ravnine i stožac, tj. nastanak pojedine krivulje drugog reda. Za dobivene krivulje su određivali njihove jednadžbe.

U provedbu ovog projekta uključeni su učenici sljedeći razreda: 2et, 2tr1, 2tr2, 3et i 3tm. Sudjelovali su učenici različitih zanimanja: elektrotehničari, tehničara za računalstvo te tehničara za mehatroniku, a mentor im je i koordinator Snježana Bošnjak, prof.

Konstrukcija elipse (video uradci):

Izrada pravilne šesterostrane piramide pomoću 3D printera (video uradak):

About the Author: ZGetos