EDUKACIJA O PODUZETNIČKOM OBRAZOVANJU

Projektni tim RCK, Elektrotehničke i prometne škole u Osijeku u utorak 25. svibnja sudjelovao je na trodnevnoj edukaciji o poduzetničkom obrazovanju koja se održala od strane Centra za poduzetništvo Osijek, u prostorijama Poduzetničkog inkubatora BIOS.

Voditelji edukacije Ivan Papić, Krešimir Delač i Sara Kuček su na zanimljiv i poučan način pristupili edukaciji, te maksimalno uključili sudionike u predavanje omogućivši im da kroz praktične primjere lakše shvate osnove poduzetničkog djelovanja.

Sudionici su nakon uvodnog predavanja pristupili rješavanju „GET testa“. Test opće mjere poduzetničke sklonosti (General Enterprising Test) mjera je poduzetničke sklonosti razvijene za obrazovnu upotrebu i samo procjenu. Mjeri pet poduzetničkih atributa, potrebu za postignućem, potrebu za autonomijom, kreativnu tendenciju, procijenjeno preuzimanje rizika i lokus kontrole, pružajući tumačenje ovih poduzetnih atributa.

Poput prijašnje održane edukacije „Odnosi s javnošću u obrazovanju“ na kojoj je naglasak bio na timskom radu, nova je edukacija krenula u sličnome smjeru. Sudionici podijeljeni u grupe, zaigrali su zanimljivu i poučnu igru u kojoj su morali planirati svoje prihode i rashode na mjesečnoj razini. Ovim putem svi su stekli vrlo bitan uvid o važnosti pravovremenog i jasnog planiranja svih potencijalnih troškova prilikom poslovanja.

Uslijedili su radni zadaci kojima je svaki sudionik pristupao individualno. Svatko je odabrao proizvod ili uslugu kojom bi se želio baviti u svom poduzeću.  Nakon toga, svoju poduzetničku ideju svi su proveli kroz Business model Canvas, poslovni alat koji se koristi za vizualizaciju svih elemenata kroz koje svaki potencijalni poduzetnik treba proći ako želi uspješno započeti sa poslovanjem.

Edukacija o poduzetničkom obrazovanju bila je iznimno korisna za sve sudionike koji su naučili sve bitne stavke poduzetničkog planiranja, način organiziranja, oblike trgovačkih društava, te proces razvijanja poslovne ideje.

Cijeli projekt u potpunosti je financiran s europskim sredstvima – sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj i Europskog socijalnog fonda te sredstvima Državnog proračuna, kao dio projekta RCK ELPROS u okviru poziva „Uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo“.

Projekt je vrijedan 43.102.561,87 kuna te će biti svojevrsna nadogradnja na već potpisani ugovor za izgradnju i opremanje ELPROS-a. Podsjećamo, projekt za izgradnju i opremanje ELPROS-a vrijednosti 29.942.296,47 kuna potpisan je 14.2.2020.,te je ukupna vrijednost projekta RCK ELPROS 73.044.858,34 kune.

Valentino Tonković, mag. oec.

 

About the Author: Daliborka Pavošević