Kako smo stvarali Mrežu čitanja

Iako smo strukovna škola, njegujemo sve interese i vještine naših učenica i učenika. Stoga smo se ove godine uključili u Kviz znanja i kreativnosti Mreža čitanja za srednje škole.

Istraživanja pokazuju kako  čak 44 posto hrvatskih građana tijekom godine dana ne pročita nijednu knjigu; u Hrvatskoj se provodi niz programa za poticanje čitanja kako bismo odgajali mlade čitatelje. Postoje nacionalna kampanja Čitaj mi!, programi Mjesec hrvatske knjige, Noć knjige, Ruksak pun kulture, Čitamo mi u obitelji svi, Tulum slova…U brojne se programe i projekte uključujemo, a neke prilike stvaramo i sami.

Ovaj se projekt pod imenom Čitanjem do zvijezda održava niz godina; organizira ga Hrvatska mreža školskih knjižničara i uključuje i osnovne i srednje škole. Kako je na prijedlog Ministarstva kulture i medija Vlada RH proglasila  2021. Godinom čitanja, školska knjižničarka i nastavnice Hrvatskog jezika motivirale su učenice naše škole za sudjelovanje u ovom zanimljivom projektu.

U projekt su se uključile tri učenice: Iva Egredžija, 3Tr1, Tena Past, 3Tr1  – izradile su web stranicu za poticanje čitanja  i postigle  23. mjesto na nacionalnoj razini; Iva Egredžija (19. mjesto) i Tena Radić, 2eT (23. mjesto)sudjelovale su u kvizu znanja i kreativnosti, također na nacionalnoj razini. Iva Egredžija i Tena Radić natjecale su se tri puta – na školskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini u konkurenciji 416 učenika.

U školskom Povjerenstvu sudjelovale su nastavnice naše škole Sandra Štrasser, prof., Ivana Vučemilović – Grgić, mag., Vesna Kristek Babić, prof. i kolegica Martina Plaščak, mag. i dipl. knjiž., knjižničarka Strojarske tehničke škole Osijek. Mentorica je bila školska knjižničarka Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž.

Kviz znanja i kreativnosti Mreža čitanja sastoji se od dva dijela – kviza znanja i prezentacije multimedijskog uratka. Ovogodišnja tema kviza znanja i kreativnosti bila je KNJIGA, KNJIŽARA, KNJIŽNICA i učenice su odgovarale na pitanja iz sljedećih knjiga: Nina George: Mala pariška knjižara,  Veronica Henry: Kako pronaći ljubav u knjižari i Amy Meyerson: Nebo puno knjiga. Kvizovi su se provodili na školskoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, online i uživo; prilagođavali smo se situaciji i propisanim mjerama, ali to nam nije oduzelo užitak sudjelovanja.

Osim sudjelovanja u kvizu znanja i kreativnosti, učenici su se imali priliku predstaviti kreativnim multimedijskim uratkom (digitalnim plakatom, posterom, video clipom, animacijom…). Trebao je biti vezan uz temu, temeljiti se na popularizaciji čitanja literature na zadanu temu i izraditi na temelju pročitane sve tri zadane knjige. Iva Egredžija i Tena Past izradile su web stranicu . Svaku su zadanu knjigu predstavile u nekoliko kategorija – O djelu, O autoru, Likovi, a izradile su i zabavan kviz za svako djelo. Najbolje citate i ulomke iz svakog djela pročitale su naglas i time svojoj stranici dale dodatnu vrijednost.

Za sudjelovanje u 8. sezoni prijavila se 91 škola iz cijele Hrvatske, a 3 škole iz Vojvodine. Tročlano povjerenstvo pregledavalo je radove (njih 34) i vrednovalo ih prema sljedećim kriterijima: stupnju korelacije između književnog djela i multimedijalnog rada, uravnoteženosti elemenata prisutnih u multimedijalnom radu, konzistentnosti u provođenju ideje i tehničkoj izvedbi, razvedenosti i uravnoteženosti kompozicije vizualnih elemenata kod dizajnerskih radova, tj. strukture u filmskim radovima, duhovitosti iznesenih misli i izvornosti obrade i motivaciji multimedijalnog rada na čitanje te knjige/ teme.

Iznimno smo ponosni na naše učenice koje su sudjelovale u projektu svojim vještinama, znanjima, voljom, energijom i slobodnim vremenom. Čestitamo vam i nadamo se da ćemo ovo ponoviti već sljedeće godine!

 

 

About the Author: Daliborka Pavošević