Najbolji završni radovi 2020./2021.

Nastavna i školska godina primiču se kraju. Naši su maturanti na prijelazu između dvaju svjetova – onog srednjoškolskog i onog novog – studentskog ili radnog. Dok slažemo dojmove nakon još jedne generacije koja će svoje školovanje pamtiti po strahovitim potresima, pandemiji COVID-19, ali i po propuštenim maturalnim putovanjima i večerama, predstavljamo vam jedan od najboljih završnih radova generacije. Učenik Josip Ćatić, 4 TR1, izradio je završni rad pod mentorstvom nastavnika Ivana Marušića. O radu mentor kaže:

Završni rad učenika 4. TR1 razreda Josipa Ćatića bio je samostalna izrada aplikacije za strojno učenje (eng. machine learning). U svom je radu učenik izradio 2D igru pomoću Unity razvojnog alata te ju povezao s aplikacijom za strojno učenje (eng. machine learning) pomoću ML-agents paketa.

Rad detaljno prikazuje proces izrade aplikacije, instalacije potrebnih paketa, izradu okoliša za učenje umjetne inteligencije, programiranje umjetne inteligencije te prikaz napretka uz slike i grafove.

Središnji dio rada oslanja se na pojačano učenje (eng. reinforcement learning) koje se sastoji od jedne petlje (promatranje, odluka, akcija, nagrada).

Cilj završnog rada bio je naučiti sustav da sam riješi zadane prepreke što je u potpunosti ostvareno sa određenim brojem iteracija koje su vidljive iz grafa.

Iz priloženog je vidljiv iznimno visok napredak gdje je sustav uspio riješiti 473 prepreke nakon 470 000 iteracija.

 Korišteni alati: Visual Studio 2019 Community, Unity, ML-agents paketi.

 

Ponosni smo na naše učenice i učenike i na naše nastavnice i nastavnike – mentore i ističemo to u svakoj prilici, svjesni da samo zajednički trud i rad donosi rezultate i napredak. Čestitamo svima!

About the Author: Daliborka Pavošević