O projektu Dysl – EX

U Godini čitanja I Mjesecu hrvatske knjige nastojimo promicati čitanje, ali i ukazivati na probleme koji onemogućavaju čitanje i pisanje. Jedan od njih je I disleksija, s kojom se brojne osobe susreću od djetinjstva, a ako se dovoljno rano prepoznaju, osobe s disleksijom imaju veće mogućnosti. Ovu poteškoću/poremećaj u učenju može se prepoznati i kasnije, u srednjoj školi.  Upravo je listopad mjesec svjesnosti o disleksiji.

Riječ disleksija nastala je iz grčke riječi “dys” (što znači slab, loš, neprimjeren) i riječi “lexsis” (jezik, riječ). Disleksija je, prema definiciji Orton Dyslexia Society, jedna od nekoliko teškoća u učenju. To je jezično utemeljen poremećaj konstitucijskog podrijetla koji obilježavaju teškoće u kodiranju pojedinih riječi, a koje obično odražavaju nedostatne sposobnosti fonološke obrade. Teškoće u dekodiranju pojedinih riječi su neočekivane s obzirom na dob i ostale kognitivne i akademske sposobnosti; one nisu rezultat općih razvojnih ili senzoričkih teškoća. Disleksija se očituje različitim teškoćama u različitim oblicima jezika, često uključujući uz probleme čitanja i ozbiljne probleme u stjecanju vještine pisanja. (Orton Dyslexia Society Research Comittee,1996.) DEFINICIJE DISLEKSIJE. Ines Galić-Jušić, prof.logoped, preuzeto 29.10.2021. s http://hud.hr/definicije-disleksije/

Tim naših učenika uz pomoć nastavnice Bojane Štulić, mag.ing. i prema ideji nastavnice Sandre Matijević, prof. i uz potporu školske knjižničarke Daliborke Pavošević, prof. i dipl. knjiž. odlučio je nešto poduzeti. Osmislili su plug-in dodatak koji bi se mogao instalirati na web – preglednike i tako prilagođavati tekst na nekoliko različitih načina, s obzirom da svaki korisnik ima različite potrebe.

Ovo ljeto smo započeli projekt “Dysl-ex” – alat koji pomaže ljudima sa disleksijom u svakodnevnom korištenju interneta.

Tim čine Gabrijel Šota, 4tel, Emanuel Sukić, 4tel i Rea-Maria Ulanicki, 4et. Motiv za ovaj projekt se pojavio nakon odrađene ankete učenika koja nam je rekla da se 5-10% školske populacije muči sa specifičnim teškoćama učenja. Ukoliko je na vrijeme prepoznata u školama učenici s disleksijom uglavnom dobiju pomoć nastavnika bilo u učenju bilo u prilagodbi materijala, no u drugim situacijama su često prepušteni sami sebi.

Intervjuirali smo nekoliko učenika sa disleksijom kako bi se više educirali o toj tematici i dobili više informacija o tome što im čini učenje zahtjevnim:

 

Počeli smo izrađivati alat s namjerom da informacije na internetu postanu dostupne I čitljive svima.

Sa ovom idejom smo otišli na “Izbrusi Ideju” I osvojili smo 6. mjesto među 22 tima. Također smo otišli na StepRI-jev “Summer Business Camp” gdje smo u Rijeci predstavili Dysl-ex. Prikazali smo naš plan i ideju te zašto je naš alat potreban i važan.

Također smo naučili kako profitirati na ideji i pronašli smo skupine kojima planiramo nuditi naš alat.

Alat individualno prilagođuje tekst na web stranicama i dokumentima. Svaki korisnik ima svoju definiciju čitljivog pa alat prema korisničkim postavkama mijenja sami font, boju fonta, boju pozadine te prored teksta. Nudimo izbor između 3 fonta koji su napravljeni s namjerom da budu čitljivi disleksičarima; Open-Dyslexic, Open Sans i Arial. Za lakše razumijevanje teksta nudimo i text-to-speech uslugu koja naglas iščitava tekst po brzini koju korisnik odredi.

Gabrijel, Emanuel I Rea-Maria

Želimo našoj inovativnoj ekipi prostor za ostvarenje ove izvrsne ideje i čestitamo im!

About the Author: Daliborka Pavošević