Otvaranje Male slobodne knjižnice ELPROS

OTVORENJE MALE SLOBODNE KNJIŽNICE ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK  

U srijedu 27. listopada u 9.00 svečano smo otvorili Malu slobodnu knjižnicu ELPROS ispred Elektrotehničke i prometne škole Osijek u Istarskoj 3. Tako naša škola obilježava i Mjesec hrvatske knjige, slavi Godinu čitanja i pridružuje se brzorastućoj zajednici malih slobodnih knjižnica Hrvatske. . Elektrotehnička i prometna škola Osijek odlučila je još jednom  iskoristiti i naglasiti važnost čitanja i pokazati vlastite sposobnosti, mogućnosti i kreativnost  ovim neposrednim činom otvaranja zajednici i gradu kojem pripadamo. 

Mala slobodna knjižnica zapravo je kućica u četvrti ili naselju u kojoj se nalaze knjige za slobodnu posudbu – knjige koje nisu uvedene u fond, za njih ne postoji iskaznica i posuđuju se i vraćaju na osobnu odgovornost onoga tko ih uzima. Pojavljuju se od 2009. u Americi, brzo se šireći po cijelom svijetu.  

U Hrvatskoj postoje brojne male slobodne knjižnice, a odnedavno ih se intenzivno nastoji povezati u zajednicu. Njihov je cilj knjigu učiniti dostupnu svima, promicati čitanje, aktivirati zajednicu u kojoj živimo, promicati odgovornost pojedinaca i poticati na djelovanje u zajednici – brigu o nečem zajedničkom, učenje o vrijednosti čitanja od malih nogu, recikliranje, mogućnost zabave i učenja bez velikih materijalnih ulaganja.   

Izradom baš ovakve kućice povezali smo sve navedene ciljeve i oslonili se na ono u čemu smo najjači – timski rad učenika i nastavnika. Preuredili smo stari televizor i povezali ga s vizualnim identitetom škole. Otišli smo i korak dalje dodavši funkcionalne elemente: učenik Danijel Krišto, tehničar za računalstvo (3tr1) uz pomoć nastavnice strukovnih predmeta Bojane Štulić, mag. ing. osmislio je i programirao sustav osvjetljavanja pomoću solarne ploče koji preko senzora reagira na pokrete pri biranju knjige i tako olakšava izbor čitatelja.  

U izradi i opremi  kućice uz Danijela i nastavnicu Štulić sudjelovao je i nezaobilazni školski domar Marko Milardović kao tehnička podrška i knjižničarka Daliborka Pavošević koja je i pokrenula cijelu priču.   

Kućicu ćemo popunjavati donacijama i  otpisanim knjigama namijenjenim za sve uzraste, a o tome, kao i unošenju i iznošenju kućice  brigu će voditi školska knjižničarka.  

Ovakva će mala slobodna knjižnica biti izvrsna promidžba naše škole u bliskom okruženju te još jedan vidljivi znak našeg zajedničkog rada i života škole. Time razvijamo mogućnost na poticanje čitanja u svim oblicima i nastavljamo razvijati ideje kojima obogaćujemo razvoju području knjižnične, informacijske i medijske pismenosti.  

Otvorenje smo zasladili još jednim rezultatom zajedničke suradnje učenika i nastavnika škole – keksima u obliku slova glagoljice. Ideju o izradi 3D oblika za kekse u obliku slova glagoljice iznijela je  nastavnica Hrvatskog jezika Sandra Matijević, prof. na radionici o populariziranju glagoljice. Prihvatila ju je nastavnica strukovnih predmeta Gordana Ostrunić, dipl. ing. i potaknula sada već bivšu učenicu Maju Radovanović koja je izradila oblike 3D pisačem i isprobala ih ispekavši ukusne kekse. 

About the Author: Daliborka Pavošević