13. Zimska škola fizike

U četvrtak  3. 3. 2022. na platformi Teams održana je 13. Zimska škola fizike za nastavnike i učenike srednjih škola Osječko – baranjske županije. Zimsku školu fizike organiziraju Hrvatsko fizikalno društvo – podružnica Osijek i Agencija za odgoj i obrazovanje preko Županijskog stručnog vijeća nastavnika fizike.

Ove godine učenici su kroz temu „Pitamo fizičara“ imali mogućnost postaviti raznolika pitanja iz područja Fizike, a na njih je vrlo neposredno i na jednostavan i zanimljiv način odgovarao dr.sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu.

Nakon razgovora s fizičarom, slijedili su istraživački radovi učenika: Jednostavno njihalo, Kosi hitac, Amperova sila, Uzgon, Inercija, Pločasti kondenzator, Centripetalna sila i Viskoznost.

Svi istraživački radovi dostupni su na poveznici: https://www.youtube.com/playlist?list=PLsxx8LS6a0ZJidjPj9j1Ctsa211k2alp3

Na Zimskoj školi sudjelovali su i naši učenici: Tin Arambašić, Ivan Balaž, Dinko Horvat i David Krauz iz 3tr2 razreda s istraživačkim radom „Kosi hitac“ (mentorica Snježana Švelec) te Eduard Štir i Bruno Medić iz 4et razreda s istraživačkim radom „Amperova sila“ (mentor Andrej Mijaćank).

Nadamo se da će sljedeće godine Zimska škola ponovo biti „uživo“ na Odjelu za Fiziku, jer omogućuje učenicima da na drugačiji način sudjeluju i promišljaju stvarnost očima Fizike.

About the Author: Daliborka Pavošević