BUDI PODRŠKA, TRAŽI PODRŠKU!

Danas obilježavamo Svjetski dan mentalnog zdravlja. Taj dan koji se obilježava 10. listopada  ove godine ima moto ”Dajmo prioritet mentalnom zdravlju i blagostanju za sve”. Odabran je globalnim glasanjem koje je bilo otvoreno za javnost, uključujući Svjetsku federaciju za mentalno zdravlje (WFMH). Tema našeg ovogodišnjeg školskog preventivnog programa jest „Budi podrška, traži podršku“. To su dvije vrlo bliske teme koje povezuje briga o vlastitom mentalnom zdravlju i mentalnom zdravlju drugih.

Svijest o tome da imamo razgranatu mrežu socijalne podrške vodi ka optimizmu, zadovoljstvu životom i dobrom mentalnom zdravlju. Emocionalna i socijalna podrška ogledaju se u prihvaćanju, povjerenju i brizi i suosjećanju koje primamo od strane naše obitelji i prijatelja. Instrumentalna socijalna podrška odnosi se na konkretnu pomoć koju primamo od nekoga. Tako nam prijatelj može ponuditi pomoć u učenju i pripremi za test, mi možemo roditeljima ponuditi pomoć u kućnim poslovima.

Kako bismo bili dobro, nekad nam je najvažnija stručna podrška. Traženje stručne pomoći znak je spremnosti, hrabrosti i snage za hvatanje u koštac sa izazovima života, nikako slabosti. Dijeljenjem svojih misli, osjećaja i briga sa stručnjakom činiš jedan važan i hrabar korak za sebe.

O tome govori predavanje „Imam problem, ali nisam sam(a)!” koje pogledaj na poveznici https://youtu.be/nP1m6ivvmTo

 

KAKO TELEFONSKI, E-MAILOM ILI CHATOM POTRAŽITI STRUČNU PSIHOLOŠKU POMOĆ?

Dobro je znati i kako se možemo stručnjacima obratiti za pomoć telefonski, putem e-maila ili chata:

 • TELEFON PSIHOLOŠKE POMOĆI „Sunce“ ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16 do 19 sati 031 368 888
 • e-savjetovalište (Udruga studenata psihologije)- e-savjetovalište otvoreno je radnim danima (pon-pet) od 9 do 18 sati, a proces e-savjetovanja teče ovako: na savjet@kakosi.hr podijeli s nama svoju priču u onoj mjeri u kojoj ti je to ugodno – sve informacije koje želiš podijeliti i smatraš važnima kako bismo vas što bolje razumjeli su dobrodošle i pomažu nam da steknemo jasniji uvid u vašu situaciju i time vam damo što korisnije smjernice. Tvoj se upit dodjeljuje prvom slobodnom savjetovatelju koji vam se povratno javlja s dodatnim pitanjima. Ako u trenutku tvog javljanja nemamo dostupnih savjetovatelja, vaš će upit biti dodijeljen čim savjetovatelj postane dostupan. Savjetodavni odgovor na tvoj upit stiže u roku od sedam radnih dana od javljanja vašeg savjetovatelja.
 • MREŽA TELEFONA ZA PSIHOLOŠKU POMOĆ Hrvatska psihološka komora – Hrvatsko psihološko društvo ponedjeljak – petak od 12 do 18 sati. Brojevi za psihološku pomoć učenicima:
 • 091 900 5577

  091 907 4133

  091 947 8762

  091 551 6951

   

  • Psihološki centar TESA Telefon za psihološku pomoć – od ponedjeljka do petka od 10 do 22 sata na broj: 01 4828 888
   Internet savjetovalište – 0 – 24 sata, svim danima: pomoc@tesa.hr

   

  • HRABRI TELEFON je dostupan svakim radnim danom od 9 do 20 sati putem besplatnih linija 116 111 https://tinejdzeri.hrabritelefon.hr/ chat i mail. Stefani, volonterka Hrabrog telefona bi poručila svim mladim ljudima koji bi željeli nazvati telefon psihološke pomoći ali se još nisu odlučili na to: „Pričanje o svojim brigama ponekad može biti teško i zastrašujuće, pogotovo kada to radiš prvi put i kada ne znaš tko je točno s druge strane. Voljela bih ti malo približiti kako može izgledati tvoj razgovor kada nazoveš Hrabri Telefon. Hrabrom Telefonu se možeš javiti tako da nazoveš na telefonsku liniju ili da nam se javiš na chat. S druge strane će te dočekati netko od mladih volontera koji studiraju pomagačka zanimanja, a posebno su učili o problemima mladih. Nama ćeš ispričati svoje brige, a mi ćemo biti tu da te saslušamo i da zajedno vidimo što možeš učiniti. Nekim nazivateljima treba malo duže da se odvaže pričati, ali mi ćemo te sačekati i pričat ćeš samo ono što želiš. Ono što ispričaš ili napišeš će ostati samo između tebe i volontera s kojim pričaš. Javljanje Hrabrom Telefonu je u potpunosti anonimno i povjerljivo! Želimo da znaš kako je sasvim prirodno ako ti je neugodno pričati ili se bojiš. Mnoga djeca se tako osjećaju. Također mi je važno da znaš da nijedan problem nije premalen da ga podijeliš s nekim. Ako te nešto muči, Hrabri Telefon će biti tu za tebe.“

Budi podrška i traži podršku!

A tu sam u školi uvijek za tebe u uredu 33/P ili putem Teamsa.

Tvoja školska psihologinja

About the Author: Daliborka Pavošević