Erasmus+ Healthier Together

Elektrotehnička i prometna škola Osijek je u periodu od 26. do 30.9. bila domaćin mobilnosti učenika u okviru Erasmus+ Healthier Together projekta. Aktivnosti mobilnosti osmislile su i s gostima provele profesorice naše škole: Danijela Ivanović – Ižaković, koordinatorica projekta te Srebrenka Prelčec, Sandra Štrasser i Ivona Klapka Miličević.

Cilj projekta je osvijestiti kod mladih iz Francuske, Turske, Rumunjske i Hrvatske važnost usvajanja zdravih životnih navika. Mobilnost učenika u Osijeku bila je tematski vezana uz poticanje kretanja i fizičkih aktivnosti kod mladih.

Prvog dana održali smo uvodnu ceremoniju u kojoj je sudionike mobilnosti pozdravio i poželio uspjeh, zabavu i ugodan boravak u našoj školi i gradu naš ravnatelj Antun Kovačić.  Učenici su se okušali u starim sportovima poput skakanja u vrećama, potezanja užeta i bacanja potkova. Gosti iz Mačevalačkog kluba Dmitar ZvonimirBranko Lozančić  predsjednik kluba i trener, te Ivan Mikodanić hrvatski reprezentativac i bivši učenik škole,  demonstrirali su nam ovaj zanimljiv sport. Saznali smo da je mačevanje sport uma i fizičkog pokreta.  Učenici su se također okušali u borbi mačevima, naravno pod budnim okom naših demonstratora. Učenici su predstavili svoje omiljene sportske aktivnosti i primjere dobre prakse o tome kako se u njihovim školama ohrabruje i potiče učenike na bavljenje sportom. Naša profesorica Bojana Štulić iskusna odbojkašica i odbojkaška sutkinja u suradnji s psihologinjom Darijom Novoselović pripremila je prezentaciju i predstavila kako bavljenje sportom može pozitivno utjecati na smanjenje stresa i drugih emocionalnih poremećaja. Posjetili smo i Veslački klub Ikuts u kojemu su nam domaćini bili Mirna Rajle Brođanac, jedna od najuspješnijih hrvatskih veslačica svih vremena i Ivan-Ante Grgić iznimno uspješan veslač ovog kluba. Saznali smo da je veslanje jedan od najnapornijih sportova koji jača cijelo tijelo, popravlja kondiciju, poboljšava kapacitet pluća i održava kardiovaskularno zdravlje, te da se čak 90% svih mišića na ljudskom tijelu aktivira se tijekom veslanja. Učenici su imali priliku probati veslati u bazenu kluba te vježbati na veslačkim ergometrima, sobnim biciklima i ostalim spravama.

Drugog dana planinarili smo po Parku prirode Papuk u kojemu su prirodne ljepote šume, slapa Skakavac, špilja i jezera oduševile naše inozemne goste. Posjetili smo i Geo info centar Voćin gdje smo pogledali postave geologije i biologije parka, a posebno smo uživali u 6D kino projekciji o prošlosti i sadašnjosti Papuka te interaktivnim VR iskustvima miocena.

Trećeg dana vozili smo bicikle od Osijeka do Parka prirode Kopački rit, posjetili multimedijalnu izložbu o Kopačkom ritu i vozili se brodom po jezeru Veliki Sakadaš. Naučili smo puno o životinjama i biljkama koje žive u ritu, a još više o nama samima, odnosno fizičkoj spremi i granicama izdržljivosti pojedinaca. Uz moto „U zdravom tijelu zdrav duh“ uspješno smo izvezli svih 30 km.

Četvrtog dana posjetili smo Muzej Vučedolske kulture, te uz iznimno zanimljivog vodiča upoznali jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta ovog područja. Naučili smo da je najstariji indoeuropski kalendar utemeljen na promatranju zimskog neba, te da se ovdje proizvodila jedna od prvih bronca na svijetu. Uz najljepšu  vučedolsku čizmicu saznali smo da su vučedolci izrađivali obuću za lijevu i desnu nogu i još mnoštvo zanimljivih činjenica. Posjetili smo i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Osim tužnog prisjećanja na rat i njegovo razorno djelovanje na Vukovar i njegove stanovnike razgledali smo i stalni postav ovog centra te osvijestili opasnosti od različitih zaostalih minsko eksplozivnih naprava. Budući da je nogomet jedan od najrasprostranjenijih i najomiljenijih sportova, te kako je NK Osijek klub koji svojom izvrsnošću promovira Osijek diljem EU, odabrali smo posjetiti klub u njihovom prostoru.  Sudionici projekta su vidjeli kako igrači treniraju, gdje se opuštaju i pripremaju za utakmice, te posjetili kompleks stadiona i VIP ložu. Predstavnici kluba upoznali su nas s planovima za preseljenje na lokaciju novog stadiona i Kampa NK Osijek na Pampasu. Poslije toga smo se okušali u različitim plivačkim tehnikama koje nam je demonstrirao naš profesor tjelesnog odgoja i plivački trener Jasenko Alpeza. Poslije napornog plivanja učenici su se i odlično zabavili i opustili u prostorima bazena.

Posljednjeg dana našeg druženja održali smo Malu Olimpijadu starih športova te sudionicima mobilnosti dodijelili certifikate.  

Gosti iz inozemstva podijelili su s nama svoje oduševljenje provedenim aktivnostima uz riječi da avanturu u Hrvatskoj neće nikada zaboraviti.

About the Author: Anica Leventić