Erasmus + projekti mobilnosti

Nakon dvije godine nadanja, planiranja, odgađanja i otkazivanja, napokon možemo biti zadovoljni jer naši učenici ponovo mogu putovati na stručnu praksu, a nastavnici na pripremne posjete i praćenje rada u inozemstvo.

U sklopu Erasmus + projekata Povežimo se te Stručni i vješti učenici i nastavnici ovo proljeće i ljeto provode u Portugalu, Sloveniji, Španjolskoj, Njemačkoj i Danskoj.

Erasmus + programi mobilnosti osmišljeni su kao jedno cjelovito radno, kulturološko i životno iskustvo usmjereno na rast i razvoj učenika strukovnih škola koje za ciljeve ima ostvarenje boljeg uspjeha u učenju, bolje zapošljivosti i prilike za napredak u karijeri,  više inicijativnosti i poduzetnosti,  više samostalnosti i samopouzdanja,  bolje znanje stranih jezika i bolje digitalne kompetencije,  bolja međukulturna osviještenost,  aktivnije sudjelovanje u društvu,  pozitivnije interakcije s ljudima iz različitih sredina,  bolja upoznatost s europskim projektom i vrijednostima EU-a,  veća motiviranost za sudjelovanje u budućem (formalnom/neformalnom) obrazovanju ili osposobljavanju nakon razdoblja mobilnosti u inozemstvu.

Iskustva naših učenika govore da je većina postavljenih ciljeva ostvarena.

Rano ustajanje radnim danom, odlazak na posao i snalaženje u poslovnom okruženju  stavili su u potpuno novu perspektivu sadržaje učenja, vještine i znanja stečene u školskim klupama i školskim radionicama. Neki su radna iskušenja prošli lakše, nekima je trebalo više vremena za snalaženje, ali pozitivne povratne informacije od poslodavaca i posredničkih agencija pokazuju da su svi uspješno savladali radni dio mobilnosti.

Što se tiče kulturološkog dijela, ni najnaporniji radni dani ni najveće vrućine nisu sprječavale učenike da svaki slobodan trenutak iskoriste za obilazak znamenitosti, plaža i restorana dok su se vikendi ispunjavali kraćim putovanjima u gradove u okolini i isprobavanju lokalnih specijaliteta.

Putovanje, smještaj i suživot s drugim učenicima i nastavnicima u pratnji bio je poseban izazov. Nekim učenicima bila je ovo prilika da prvi puta putuju u inozemstvo, žive odvojeno od obitelji, lete avionom, voze se vlakom ili žičarom.

Ovisno o dogovorima i mogućnostima partnerskih organizacija, učenici su bili smješteni u hostelu, hotelu, stambenoj zajednici ili učeničkom domu. Svaka od ovih opcija nosila je svoje izazove. Učili su o suživotu s drugima i različitima, toleranciji i poštivanju tuđih granica, kuhali s manje ili više uspjeha, dijelili kućne poslove i sveukupno odlično se zabavljali. Ono što je najvažnije, svi su jednoglasni u ocjeni da je to bilo jedno nezaboravno životno iskustvo.

Iskreno se nadamo da ćemo početkom sljedeće školske godine uspjeti realizirati i preostale mobilnosti iz projekta Povežimo se.

U razdoblju proljeće-ljeto 2022. provedene su ili su još uvijek u provedbi sljedeće mobilnosti:

Projekt Stručni i vješti

Portugal, Póvoa de Varzim, 2 tjedna, 8 učenika zanimanja elektrotehničar i tehničar za računalstvo u pratnji profesorice Jasne Turković

Njemačka, Meinz, 2 tjedna, 4 učenika zanimanja tehničar cestovnog prometa u pratnji profesora Slavka Dulića

Slovenija, Maribor, 2 tjedna, 5 učenika zanimanja tehničar za mehatroniku u pratnji profesorice Željke Getoš

Španjolska, Palma de Mallorca, Erasmus+ Pro, dugoročna stručna praksa u trajanju od tri mjeseca, 5 učenika zanimanja tehničar za računalstvo, tehničar za elektroniku, tehničar cestovnog prometa

Španjolska, Cordoba, 2 tjedna, 5 učenika zanimanja tehničar za računalstvo u pratnji profesorice Jasne Turković

Portugal, Póvoa de Varzim, 2 tjedna, 6 učenika zanimanja tehničar za mehatroniku, tehničar za elektroniku i elektrotehničar u pratnji profesora Borne Jovičića

Projekt Povežimo se

Portugal, Póvoa de Varzim, 3 tjedna, 8 učenika zanimanja elektrotehničar i tehničar za računalstvo u pratnji profesora Davora Cvenića

Praćenje rada (job shadowing)

Danska, Odense, 3 dana, profesorica Anica Leventić

Španjolska, Madrid, 3 dana, profesor Mato Lukić

About the Author: ZGetos