Festival pismenosti: prisjetimo se

Regionalni centar kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek organizirao je Festival pismenosti od 9. do 11. svibnja 2022. Na festivalu su sudjelovale četiri srednje škole – Elektrotehnička i prometna škola Osijek,  Elektrotehnička škola Split, Tehnička škola Sisak, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci.

Cilj je festivala bio razvijati čitalačku, informacijsku, medijsku, matematičku i prirodoslovnu pismenost učenika i nastavnika. Trodnevni je festival ostvario svoj cilj – učenici su birali radionice na kojima su aktivno sudjelovali produbljujući svoje vještine za cjeloživotno učenje i iznimno pozitivno ocijenili festivalske aktivnosti na kojima su sudjelovali.

Sedam radionica za 157 učenika četiriju škola pripremili su nastavnici Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Nastavnici Tehničke škole Sisak i Elektrotehničke škole Split sa svojim su učenicima pripremili izlaganja u holu škole dostupna svim srednjoškolcima, ali i brojnim učenicima osnovnih škola Osječko- baranjske županije koji su došli na Dan otvorenih vrata Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Osam izlaganja pripremili su i nastavnici Elektrotehničke i prometne škole Osijek.

Nastavnici su na radionicama ponudili širok spektar zanimljivih tema. Učenici su mogli odabrati u kojoj radionici žele sudjelovati. Na radionici Influenceri i utjecaj medija voditeljice Sandre Matijević, prof. učenici su produbljivali i razvijali vještine iz područja čitalačke i medijske pismenosti, kritičko mišljenje i komunikacijske vještine na aktualnoj temi s kojom se svakodnevno susreću.

Za radionicu Književna matineja s Ivanom Šojat voditeljice Vesne Kristek Babić, prof. učenici su se pripremali unaprijed čitajući novi roman poznate književnice Ivane Šojat Oblak čvoraka. Na književnoj su matineji postavljali književnici pitanja o romanu, nadahnuću, osobnom i društvenom identitetu, položaju žene u suvremenom društvu, poslu književnice i raspravljali o vršnjačkom nasilju – temi romana. Tako su razvijali vještine kritičkog razmišljanja, čitalačke pismenosti i komunikacijske vještine.

Radionicu Kako napisati scenarij za film? vodila je Sandra Štrasser, prof. uz sudjelovanje učenika četvrtih razreda. Kratkometražni igrani film Ptica u ruci, čiji  su  autori učenici 4tr1 razreda Lars Cupec, Bruno Denisov, Marko Borovec, Luka Kuruc i Benjamin Sabo pod mentorstvom prof. hrvatskoga jezika i književnosti Sandre Štrasser, na nedavno održanoj Državnoj smotri hrvatskoga školskoga filma uvršten je među najbolje dokumentarne, animirane, igrane i eksperimentalne filmove snimljene prošle školske godine. Nagrađeni su učenici govorili o svojim iskustvima i pomagali učenicima koji su se okušali u izradi vlastitog scenarija razvijajući vještine čitalačke i medijske pismenosti, kreativno izražavanje i kritičko mišljenje.

Na radionici Posao novinara u današnjem društvu – Tin Kovačić voditeljice Sandre Matijević, prof. učenici su imali priliku razgovarati s nagrađivanim novinarom Tinom Kovačićem o brojnim zanimljivim temama koje novinarski posao donosi. Novinar je odgovarao na pitanja učenika o motivaciji, osobnim interesima, najtežim i najljepšim trenutcima novinarskog posla, a učenici su imali priliku vidjeti i najdražu Kovačićevu reportažu. Tako su razvijali vještine iz područja čitalačke i medijske pismenosti, kritičko mišljenje i komunikacijske vještine.

Na radionici Kako prepoznati lažne identitete u digitalnom svijetu voditeljice Danijele Ivanović – Ižaković, dipl. ing. učenici su razvijali vještine digitalne i medijske pismenosti i kritičko mišljenje na primjerima iz stvarnoga života koje susreću koristeći društvene mreže. Prepoznavali su, definirali i pronalazili pojmove poput digitalnog identiteta, digitalnog otiska, phishinga itd.

Radionica Mašina dilema ili zašto stvari nisu posve jednostavne? koju je vodila Silvija Čehić – Turalija, prof. omogućila je učenicima razvijanje čitalačke pismenosti, kritičkog razmišljanja, rješavanje moralnih dvojbi i problema usvajajući demokratske vrijednosti, univerzalne vrijednosti i društvene norme i razvijajući komunikacijske vještine.

Na radionici Rješavanje matematičkih problema pomoću GeoGebre voditeljica Snježane Bošnjak, prof. i Kristine Ižaković, mag. učenici su razvijali kritičko mišljenje, matematičku i digitalnu pismenost samostalno rješavajući matematičke probleme u programu GeoGebra – specijaliziranom računalnom programu dinamične matematike.

Za sve učenike koji nisu sudjelovali u radionicama nastavnici su u suradnji s učenicima pripremili izlaganja u holu škole. Naše su učenice i učenici vješto predstavljali projekte u kojima su sudjelovali. Učenici osnovnih i srednjih škola mogli su  iskusiti edukativne materijale s projekta Phys-Me iz područja prirodoslovne pismenosti voditeljice Snježane Švelec, prof., dva solarna automobila voditelja Mirka Mesića, dipl.ing. i Marija Ognjenovića, ing. el., pogledati filmove – rezultate međupredmetne suradnje nastavnika Danijele Ivanović – Ižaković, Sandre Štrasser, Sandre Matijević, Vesne Kristek Babić, Vjekoslava Jakopovića i Karoline Brleković: Matematičke video-minijature i Matematički filmski festival u kojima se razvijala raznopismenost/multipismenost: medijska, matematička, prirodoslovna, čitalačka. Među filmovima se istaknuo kratkometražni igrani film Ptica u ruci, autora učenika 4tr1 razreda –  Larsa Cupeca, Brune Denisova, Marka Borovca, Luke Kuruca i Benjamina Sabe s mentoricom Sandrom Štrasser, uvršten na Državnu smotru hrvatskoga školskoga filma.  Učenici su mogli zaigrati i autorsku video-igru Larsa Cupeca. Izložene su i statue za osvojeno 1. mjesto među sedamdeset jednom srednjom školom iz Hrvatske za ideju Zagrizi baštinu – upečatljiva glagoljica na Milenijskom natjecanju Kreativne riznice Ekonomskog fakulteta u Osijeku učenika Luke Senkovića i Mateja Rumbaka, 2 TM i Antonija Štrukleca, 3TM  s mentoricom Sandrom Matijević, prof.

Partnerske škole – Elektrotehnička škola Split i Tehnička škola Sisak na svojim su štandovima predstavili brojne aktivnosti svojih škola – učenici su predstavljali autorske video-igre, filmove i ostale radove kojima su pokazali koliko intenzivno rade na razvoju multipismenosti u svojim školama.

Zahtjevnu organizaciju i provedbu trodnevnog festivala iznijeli su djelatnici RCK ELPROS, školska knjižničarka Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž. i nastavnica Hrvatskog jezika Sandra Matijević, prof. uz tehničku potporu Zorana Benovića i Marija Ognjenovića.

„Ovaj je festival potvrdio sposobnosti, vještine, stručnost i spremnost nastavnika i svih ljudskih resursa Elektrotehničke i prometne škole Osijek na aktivno sudjelovanje i samostalno kreiranje nastavnih i izvannastavnih sadržaja usmjerenih na učenika, razvijanje raznopismenosti i vještina za cjeloživotno učenje i pokazatelj je kako smo projektom Regionalnog centra kompetentnosti učinili pravi korak za razvoj škole, grada i županije u području elektrotehnike i računalstva“, zaključio je na kraju festivala ravnatelj škole Antun Kovačić, dipl. ing.

Snimku s festivala možete pogledati na youtubeu.

About the Author: Daliborka Pavošević