GoSTEM 2022.

Drugi Go STEM sajam, sjajna aktivnost Regionalnog centra kompetentnosti,  održao se 6. 10. 2022. na FERIT-u. Naša je škola sudjelovala s dvije specijalizirane radionice – Izrada mrežnog kabela i spajanje računala na računalnu mrežu pod vodstvom Zorana Benovića i  Obnovljivi izvori energije pod vodstvom Kristiana Čveka.

Ove radionice za učenike sedmih i osmih razreda osnovnih škola i učenike srednjih škola vodili su i učenici – Tena Radić, David Koncoš i Luka Katavić, 4et koji su pomagali zainteresiranim učenicima da na pripremljenom modelu vjetroelektrane mjerenjem osnovnih električnih veličina povezuju ovisnost proizvedene električne energije s različitim parametrima (brzina vjetra, kut elisa u odnosu na smjer vjetra, opterećenja itd.). Ovim načinom učenici na praktičnim primjerima upoznaju osobine obnovljivih izvora energije (energija vjetra) te mogućnosti za njihovo iskorištavanje.

Učenici su se okušali i u spajanju mikroutikača na kabel, provjeravanju ispravnosti spajanja te povezivanju računala s mrežnom opremom.

Ovaj sajam namijenjen je svima zainteresiranima za  znanost i primjenu novih modernih tehnologija – učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, ali i djeci vrtićke dobi i ostalim zainteresiranim građanima koji mogu osobno aktivno sudjelovati u zabavnim i edukativnim prezentacijama i radionicama iz temeljnih  i primijenjenih inženjerskih znanstvenih područja.

 

About the Author: Daliborka Pavošević