Humanitarna akcija za Ukrajinu

Svi smo svjesni teške situacije zbog rata u Ukrajini. Izbjegle žene i djeca postaju i naši susjedi, naši sugrađani. Svima je potrebna pomoć. Ne tako davno i mi smo to prolazili. Vjerujemo da smo svi spremni pomoći u skladu s našim mogućnostima.

Zato smo u Elektrotehničkoj i prometnoj školi organizirali humanitarnu akciju koju smo prvotno usmjerili na konkretne osobe – tri majke sa šestero djece u dobi od 3 do15 godina koji su u Hrvatsku došli  bez ičega. Odlučili smo skupljati novčanu pomoć i igračke kako bismo im barem malo olakšali prve dane u našoj zemlji.

Svi smo se odazvali akciji i skupili 8.000 kuna te mnoštvo novih i očuvanih igračaka, slagalica, školskog pribora, slikovnica i nešto odjeće. Neki su razredi bili uspješniji u skupljanju od drugih, na što smo ponosni, ali želimo reći hvala svima – na svakoj misli, pismu, slatkišu, odvojenoj ili kupljenoj igrački i školskoj torbi i otvorenom srcu.

Obitelji kojima smo namijenili akciju dobili su simboličan dio onoga što smo prikupili, no majke su rekle kako žele da novac i veći dio igračaka proslijedimo dalje ostalim osobama iz Ukrajine koje svakodnevno pristižu u naš grad i našu zemlju. Nastavnice Gordana Ostrunić  i Vesna Plećaš, koje su iznijele akciju idejno i organizacijski, uložile su dodatni trud i odlučeno je da igračke i školski pribor rasporedimo na tri organizacije – Dječji kutak Centra za nestalu i zlostavljanu djecu koji djeluje u Eurodomu, udruzi koja će učiti djecu i odrasle iz Ukrajine hrvatski jezik i Crvenom križu. Materijalna sredstva smo također rasporedili – za dio novca kupili smo hranu po preporuci Crvenog križa, a 7.000,00 kn proslijeđeno je časnim sestrama iz Wilsonove koje će preraspodijeliti sredstva ukrajinskim obiteljima koje dolaze kod njih, a potrebna im je materijalna pomoć.

Nadamo se da smo ovom akcijom barem malo olakšali ova teška vremena obiteljima iz Ukrajine koji su zbog rata morali napustiti svoju zemlju, obitelj, kuću, prijatelje, sve što imaju. Hvala svima!

About the Author: Daliborka Pavošević