Mjesec hrvatske knjige 2022.: radionica Povežimo se čitajući

I ove smo godine obilježili Mjesec hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige tradicionalna je manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Manifestaciju vodi Programski odbor sastavljen od predstavnika knjižnica, institucija, nadležnih ministarstava, nakladnika, medija, društava, a realizira je Organizacijski odbor u koji su uključeni djelatnici Knjižnica grada Zagreba.

U ovu se manifestaciju u Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek uključujemo od 2017. godine.

Tada smo sudjelovali radionicom Enciklopedija Vilme Vukelić u kojoj su učenici izrađivali enciklopediju o Vilmi Vukelić, znamenitoj Osječanki, književnici, kroničarki, prvoj slavonskoj feministici u sklopu projekta Živa prošlost Vilme Vukelić. Voditeljice radionice bile su S. Matijević, Đ. Brodić Matačić, K. Lukač i D. Pavošević.

2018.godine moto je Mjeseca hrvatske knjige bio Baš baština. S. Matijević i D. Pavošević pripremile su radionicu Budućnost glagoljice– radionicu istraživanja glagoljice od kamenih spomenika i prvih tiskanih knjiga do stvaranja sadržaja na računalu te razvijanju ideja o promidžbi glagoljice danas.

2020. pamtit ćemo po motu Razlistaj se! Najljepši bookmarkeri ostali su za uspomenu našim učenicima nakon održane radionice.

2021. moto Mjeseca hrvatske knjige bio je Ajmo hrvati se s knjigom! Obilježili smo ga s tri zbivanja – otvaranjem Male slobodne knjižnice ELPROS, pokretanjem projekta Čitanje četvrtkom i radionicom za naše učenike.

Ovogodišnja radionica u Mjesecu hrvatske knjige koji nosi moto Misli na sebe – čitaj!potaknula je tradicionalni tandem Matijević i Pavošević na radionicu Povežimo se čitajući.

Na radionici su sudjelovali učenici trećih razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Možete i sami osjetiti djelić ozračja, pročitati tekst o kojem smo razgovarali i sebi postaviti pitanja na koja smo odgovarali.

Mjesec hrvatske knjige 2022. Misli na sebe – čitaj!, autor: Daliborka Pavošević

Čitanjem i razgovorom o pročitanom tekstu smo poticali razvoj socijalnih i komunikacijskih vještina, vještine pismenosti, logičkog i kritičkog zaključivanja. Razvijali smo suosjećanje i ljudske vještine potrebne za izgradnju kvalitetnih međuljudskih odnosa i kulture Škole, suprotstavljajući se time problemu osjećaja isključenosti koji prevladava u današnjem društvu u vrijeme pandemije, nastave na daljinu, velike izloženosti mobilnim uređajima i računalima.

About the Author: Daliborka Pavošević