Nagrađivani školski inovatori

Teško je u nekoliko rečenica okupiti natjecanja na kojima naši učenici osvajaju nagrade za svoje inovacije. Jedno se nastavničko ime vrlo često ponavlja u ulozi mentora. Dugogodišnji trud i rad koji kolega Mirko Mesić, mr. sc. ulaže u motiviranje i mentoriranje učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek vidljiv je i zapamćen na brojnim razinama.

Sam će za sebe reći kako nije važan on, nego učenici i vrlo će brzo objasniti principe i mehanizme po kojima djeluju učeničke inovacije. Najmanje što možemo učiniti jest objaviti barem neka učenička postignuća kako bi se učenici i nastavnici škole upoznali s njima.

Učenici Luka Toprek i Josip Šimun Kuči, prošlogodišnji maturanti – tehničari za računalstvo i studenti prve godine osječkog FERITa, i ovogodišnji maturant 4tr1 Danijel Krišto sudjelovali su na dva renomirana natjecanja i osvojili nagrade.

U listopadu 2022. na izložbi INOVA 2022, 18. izložbi inovacija, prototipova i studentskih poslovnih planova i 46. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem naši su se učenici vratili s medaljama.

Luka Toprek osvojio je zlato za mobilnu aplikaciju Što da kuham? Ova aplikacija  prilagođena za sustav Android nasumično generira recepte koje dijeli prema kategorijama („Sve“, „Varivo“, „Tjestenina“, „Meso“, „Salate“, „Deserti“ i „Ostalo“) ili prema zahtjevnosti („Nezahtjevno“, „Zahtjevno“ i „Sve“). Vidljiva je slika recepta, opis i poveznica do samoga recepta, a izrađena je po globalnim normama pristupačnosti, što znači da je mogu koristiti starije osobe, slabovidne osobe i osobe s drugim poteškoćama.

Danijel Krišto osvojio je zlato za paketni radio uređaj LoRa (Long Range Radio).  Riječ je o vrsti razmjene podataka pomoću radio veze između dva uređaja ili servera i uređaja.

Josip Šimun Kuči osvojio je zlato za svoj projekt Cikilić, aplikaciju namijenjenu biciklistima Osječko-baranjske županije koja prikazuje najatraktivnije biciklističke rute u regiji. Jednostavna je za korištenje i prilagođena svim mobilnim uređajima koji koriste operativni sustav Android.

Na 20. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2022. na kojoj se predstavilo više od 200 inovacija i novih tehnologija iz gotovo svih područja ljudskog rada pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-up tvrtki iz Hrvatske i svijeta, Danijel Krišto je za istu inovaciju osvojio srebro, a LukaToprek broncu.

Danijel Krišto upravo je na natjecanju u Nürnbergu, vjerujemo u njegov uspjeh, a o iskustvima ćemo vas izvijestiti kad se on i mentor Mirko Mesić vrate!

About the Author: Daliborka Pavošević