Osvojeno 1. mjesto na Kreativnoj riznici

Naša je škola dobitnica još jednog vrijednog priznanja.  27. travnja 2022. naši su učenici Luka Senković i Matej Rumbak iz 2 TM i Antonio Štruklec iz 3TM  s mentoricom Sandrom Matijević, prof. dobili su nagradu za osvojeno 1. mjesto među sedamdeset jednom srednjom školom iz Hrvatske na Milenijskom natjecanju Kreativne riznice Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Čestitamo!!!

Tim ELPROS predstavio je idejno rješenje pečata za kekse u obliku slova glagoljice izrađen 3D pisačem. Uz pečate smještene u drvenu kutijicu dodali su i QR kod koji vodi na stranicu škole i tekst o glagoljici uz recept za keksiće bake Eugenije star dvije stotine godina. Učenici su dojmljivim predstavljanjem osvojili stručni žiri i osvojili prvo mjesto u kategoriji Kreativni kalendar s temom Glagoljica i mitologija.

3. Milenijsko natjecanje iz kreativne industrije održalo se 2. i 3. prosinca 2021. na  Ekonomskom fakulteta u Osijeku. „Cilj Milenijskoga natjecanja potaknuti je na sudjelovanje u izvannastavnim aktivnostima korisnima za razvitak vještina, kritičkog razmišljanja, kreativnosti i unaprjeđivanje stečenih znanja. Natjecateljski timovi iz Republike Hrvatske i inozemstva sudjelovanjem u trećem međunarodnom Milenijskom natjecanju iz kreativne industrije upisali su se u kreativnu budućnost izlaganjem idejnih rješenja u tri natjecateljske kategorije. Natjecatelji su inspiraciju pronalazili u temama natjecanja glagoljici, mitologiji i Putu svile. Glagoljica i mitologija tradicijske su vrijednosti kojima inovativna rješenja daju novi život, a obnavljanje Puta svile gospodarska prilika koju je nemoguće razvijati bez upoznavanja njezina povijesnoga naslijeđa. U tri natjecateljske kategorije Kreativni sat (osnovne škole), Kreativni kalendar (srednje škole) te Kreativni Planet (visokoobrazovne ustanove) uključila su se 133 natjecateljska tima. Nakon predstavljanja i analiziranja idejnih rješenja Prosudbeno povjerenstvo predstavilo je laureate svake od kategorija.

http://www.efos.unios.hr/proglaseni-pobjednici-svih-kategorija-na-medunarodnom-3-milenijskom-natjecanju-iz-kreativne-industrije/

Učenici su prolazili kroz sve faze izrade idejnog rješenja. Razrađivali su ideju i moguće načine realizacije, izrađivali modele u programu Solid Edge,  sastavili su i vježbali javni govor i izlaganje pod vodstvom mentorice Sandre Matijević koja je vodila tim od ideje, razrade plana i  izrade modela  do završnog predstavljanja idejnog rješenja na Ekonomskom fakultetu pod nazivom Zagrizi u baštinu:  Upečatljiva glagoljica.

U realizaciji ove ideje pomogli su znanjem, iskustvom i vještinama brojni nastavnici: Gordana Ostrunić, Darko Ratkajec, Bojana Štulić.

Antonio Štruklec je pod vodstvom Gordane Ostrunić prvo u programu Solid Edge izradio 3D modele pečata, a potom ih izradio na 3D pisaču PLA plastikom uz pomoć nastavnika Darka Ratkajca. Nastavnica Gordana Ostrunić poklonila je i svoj obiteljski recept za kekse i ispekla ih kako bi učenici mogli predstaviti i taj element na svom izlaganju.

Knjižničarka Daliborka Pavošević pomogla je u medijskom predstavljanju.

Ova velika manifestacija u našem se gradu održava osmi put.

„Kreativna riznica – popularizacijski je simpozij znanstvenika i praktičara okupljenih oko milenijske uloge kreativne industrije. Javno otvoren izlagačima i posjetiteljima u službi je društveno odgovornog udruživanja kulturnih i gospodarskih učinaka. Održava se jednom godišnje na Ekonomskom fakultetu u Osijeku u suradnji većeg broja javnih ustanova.“

„U pripremi i izvedbi Kreativne riznice sudjeluje 107 izlagača, 34 studenata rizničara te 12 rizničara mentora što ukupno čini 153 osobe koje besplatno ustupaju svoja znanja, vrijeme i vještine. Ukupno 28 događanja obuhvaćaju 8 panel rasprava, 2 predstavljanja projekata, 7 glazbeno-scenskih izvedba, 1 izložba, 2 intervjua, 2 svjetlosne vizualizacije, 3 radionice, 3 svečanosti.“

https://kreativna-riznica.com/

Tema ovogodišnje Riznice Vodikova je kreativnost i njome se propituju kreativni postupci u kreativnoj industriji, a u usporedbi s kreativnošću vodika – najzastupljenijeg elementa u svemiru. „Kreativna riznica potiče raspravu o kreativnoj industriji Republike Hrvatske te doprinosi institucionaliziranju kreativne industrije u Republici Hrvatskoj. Sudionici razmjenom iskustava  predlažu organizacijska, sadržajna i tehnološka rješenja primjenjiva u budućim postupcima institucionaliziranja kreativne industrije.“ pojasnila je prof. dr. sc. Jasna Horvat.

About the Author: Daliborka Pavošević