U petak nosi crveno

Pozivamo sve da u petak 4. 2. 2022. odjenu nešto crveno kako bismo senzibilizirali javnost na pravovremeno prepoznavanje simptoma moždanog udara u žena. Fotografije možete poslati razrednicima ili knjižničarki.  Više pročitajte u tekstu.

Akcija „Dan crvenih haljina“ promiče borbu žena o preuzimanju brige o vlastitom zdravlju, podiže svjesnost o rizicima i specifičnostima moždanog udara kod žena, rano prepoznavanje simptoma te uspješno liječenja istog. Također, ova akcija jednako je važna i zbog senzibilizacije javnosti, posebice članova obitelji kojima je cilj ukazati na važnost pravovremenog prepoznavanja simptoma kako bi osoba koja je doživjela moždani udar dobila brzo i adekvatno liječenje jer je poznato koliko je svaka minuta dragocjena.

Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj ove akcije te već četvrtu godinu zaredom, u sklopu projekta „Žene u crvenom“, nastavlja promovirati o zdravim životnim navikama i educirati o simptomima i

čimbenicima rizika za razvoj cerebrovaskularnih bolesti s ciljem unapređenja zdravlja i kvalitete života stanovnika Osječko-baranjske županije. Poznato je da je prevencija najbolji način liječenja mnogih bolesti.   

U tjednu od 1. do 4. veljače 2022. godine pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Hrvatskog neurološkog društva – Upravni odjel za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u sklopu projekta „Žene u crvenom“ provest će niz aktivnosti iz područja znanosti, zdravlja, obrazovanja, kulture i umjetnosti.

 

About the Author: Daliborka Pavošević