Festival pismenosti: Slikom ti pričam, pričom te slikam

Festival pismenosti, tradicionalna manifestacija u sklopu tjedna Povratak u budućnost 4.0 RCK Elektrotehničke i prometne škole Osijek, rezultirao je brojnim radionicama kojima su učenici razvijali različite vrste pismenosti. Radionicu Slikom ti pričam, pričom te slikam za naše je učenike osmislila i vodila nastavnica Hrvatskog jezika Sandra Štrasser, prof. koja se dugi niz godina usavršava na području medijske i filmske pismenosti.

Tijekom ove radionice učenici su se upoznali s osnovama vizualnog jezika fotografije i filma te analizirali ponuđene primjere.

Nakon toga, slijedio je novi zadatak, ovaj put praktični: učenici su izašli izvan školske zgrade i primijenili pravila kompozicije i kadriranja u izradi svojih fotografija.

Nakon pronalaženja zanimljivih motiva i ideja te fotografiranja, učenici su analizirali vlastite snimljene primjere.

U drugom dijelu radionice učenici su dobiti smjernice za projektni zadatak. 

Zadatak je bio sljedeći: prezentirati unaprijed poznati književni tekst samo uz pomoć fotografije ili videa, tj. stvoriti jasnu i prepoznatljivu vizualnu poruku.

Ukratko rečeno, trebalo je ispričati kratku priču tematski povezanu s pročitanim tekstom primjenjujući stečena znanja vizualnog jezika.

Učenici i nastavnica Štrasser ustupili su neke od izvrsnih fotografija za potrebe teksta, na čemu im zahvaljujemo jer nam je pružena prilika dobiti uvid u ozračje radionice i nastale rezultate.

About the Author: Daliborka Pavošević