Najava: Dan kariranih košulja

Treći petak u siječnju rezerviran je za Dan kariranih košulja. Jubilarni i tradicionalni četvrti put održat će se u sljedeći petak  – 20. siječnja 2023. godine.

Zašto u Elektrotehničkoj i prometnoj školi obilježavamo ovaj dan? Svi su razlozi jednostavni, mekani, topli i ugodni kao i karirana košulja. Ideja je potekla od nastavnice Engleskog jezika Željke Getoš, a prigrlili smo je svi.

Gotovo svi je imamo u ormaru, bila ona naša vlastita ili naslijeđena od starijeg brata ili nekog drugog člana obitelji  – grije nas ljubavlju i uspomenama. Dobra je za školu, posao, izlazak, kazalište. Svakom dobro stoji. Izrađuje se u toliko varijanti da može pokriti zaista svaku prigodu. Pretpostavljamo da je to i razlog zašto se nalazi u ormarima većine nastavnika naše škole.

Prošle smo godine ovako obilježili naš simpatični dan.

Sudjelovanjem u ovom danu pokazujemo kako smo i mi nešto poput karirane košulje – opušteni, a ipak sposobni; promišljeni, ali bez previše naglašavanja te činjenice; ugodni i mekani, ali i čvrsti kad ustreba… spremni dati svoj dio za zajednicu djelima, a ne samo riječima.

Ako želite znati nešto više o njezinu nastanku, evo nekoliko činjenica.

Prva je flanelska karirana košulja nastala u Americi 1850. godine; proizvela ih je tvrtka Woolrich Woolen Mills. Karirani uzorak potječe iz Škotske i Walesa gdje se koristio još u 7. stoljeću, no tek nakon 1700. nose ih pojedini škotski klanovi. Nakon toga dospijeva u Francusku i Njemačku, ali u obliku u kojem je nosimo poznajemo je iz Amerike. Nosio ju je lik iz narodne predaje, drvosječa Paul Bunyan, kojeg je široj javnosti predstavio  reklamni stručnjak William B. Laughead.  S kariranom su se košuljom poistovjećivali brojni radnici, a ubrzo su u njezinoj udobnosti počeli uživati svi.

 

Četrdesetih godina 20. stoljeća počela se masovno proizvoditi u ovakvom obliku kakvom je i danas poznajemo – na kopčanje. Između ostalih, nosila ju je i Marilyn Monroe, jedna od najvećih glumačkih ikona 20. stoljeća.

Devedesetih godina 20. stoljeća nosili su je i na sceni svi pripadnici grunge pokreta. Jedan od njih je i Curt Cobain, frontman grupe Nirvana. Predstavljala je simbol buntovništva u rocku, pa i punku.

Danas ona svakom predstavlja nešto drugo, a mi je ovim danom izdižemo u nešto malo više od običnog odjevnog predmeta.

Ako želite pročitati više o kariranom uzorku, možete to učiniti na ovoj poveznici.

Izvori: https://www.glamour.com/story/history-plaid-shirts-90s-fashion

https://www.landsend.com/article/what-is-the-origin-of-the-flannel-shirt/

https://sons-of-liberty.fandom.com/wiki/Paul_Bunyan?file=Paul-Bunyan.jpg

About the Author: Daliborka Pavošević