Naranče, drveće, kupus: lijek u obliku knjige za adolescentsku dušu

Što je zajedničko naranči, drveću i kupusu?

Voće, povrće, stabla, priroda… dio naše svakodnevice, nešto svima poznato, nešto za što se možemo uhvatiti kad nam tlo izmakne ispod nogu. A tlo nam izmiče kad nam je četrnaest, petnaest, šesnaest godina, kad se svijet oko nas trese, a mi ga nismo u stanju doživjeti takvog, jer se naš unutarnji svijet trese snažnije. Adolescentski mozak nastaje i razvija se od dvanaeste do dvadeset četvrte, prema dr. Segelu, autoru djela Oluja u mozgu (možete ga pronaći u našoj školskoj knjižnici), pa dopustimo sami sebi spoznaju da nismo odrasli do te dobi.

Nastavnici možda nikad ne odrastu, ako imaju sreću i fleksibilni su, pa uče od učenika koji su im povjereni. Poučavajući, imaju privilegiju biti poučavani, učiti toliko toga novog iz sve snage, upijati energiju mladosti, sagledavati probleme i izazove iz različitih kutova.

Nastavnici općih predmeta, osobito jezika, osobito onog materinjeg, imaju tu sreću. Uvjerene i osvjedočene  da pisana, čitana i govorena riječ duboko utječe na razvoj svih elemenata osobnosti, o čemu piše i Maryanne Wolf u svojoj knjizi Čitatelju, vrati se kući (školska knjižnica, opet!) nastavnice Hrvatskog jezika u našoj školi ulažu energiju i trud kako bi pronašle nove knjige za razvoj naših fantastičnih učeničkih mozgova. Puno energije i puno truda, s obzirom na to da smo u digitalnom svijetu puno dublje nego u onom na papirnatim stranicama. Taj nam je svijet oduzeo pažnju i koncentraciju, o čemu svjedoči i Johann Hari u knjizi Ukradena pažnja (naučili ste gdje se može pronaći!) Na nama je da ih pronađemo, vratimo i zadržimo.

Tijekom kalendarske godine (jer ovaj se trud ne odnosi samo na onu nastavnu i školsku) prikupljamo informacije, čitamo, razgovaramo i donosimo odluke o naslovima kojima ćemo pokušati doprijeti do naših učenika. I ove smo se godine odlučile za knjige koje bi mogle učiniti baš to. U potrazi za empatijom (koja se također razvija čitanjem), našu su pozornost privukli neki novi i neki stariji naslovi. Zajednički im je nazivnik, osim toga da neki naslovi zaista pokrivaju biljni svijet, upravo empatija – za mlade koji prolaze kroz potrese odrastanja, ali su pritom i dodatno pogođeni vremenom i prostorom u kojem žive.

Pod krošnjom naranče roman je Larryja Tremblaya iz 2013. Autor je Kanađanin, no ovaj kratki roman za temu ima prostore Istoka, gdje stablo naranče miriši u bezimenom dvorištu, dva se blizanca iz priče igraju u prašini koja geografski može pripadati bilo kojoj bliskoistočnoj zemlji u kojoj ratna stradanja razaraju obitelji, povijest i život u svakom obliku. Ovaj roman bavi se pitanjima odrastanja, obitelji, patnje, traume i identiteta i svakako će pobuditi empatiju čitatelja. Ima nešto preko stotinu stranica, čime ulazi u okvir koji naši učenici spominju kao važan činitelj pri izboru knjige.

Ivana Šojat, književnica s kojom dijelimo ulice i grad, napisala je još jedan roman za mlade – Po zidovima crtam drveće. Glavni su likovi prijatelji u pubertetu kojima odrastanje donosi izazove u obiteljskim i prijateljskim odnosima. Problemi s dokazivanjem u društvu, alkoholom, školom, osobnim identitetom dodirne su točke na kojima je moguć susret s čitateljima. S ovim se likovima naši učenici mogu poistovjetiti na svim razinama, blizak im može biti i prostorno i emocionalno i svakako je za preporuku – pa čak i brojem stranica.

Kupus iz naslova teksta odnosi se na roman Listanje kupusa kojeg je napisao Igor Beleš. Priča o petorici jedanaestogodišnjaka koji odrastaju u Borovu naselju 1991. i koji tadašnja zbivanja gledaju iz vlastite, dječje perspektive jedan je od romana koji ne biste trebali propustiti bez obzira na godine života. Dok odrastaju brže nego što su trebali, članovi družine sa čitanja stripova prelaze na iznimno bolnu i okrutnu stvarnost u kojoj nije pošteđen nitko. Unatoč težini priče u kojoj se, prema autorovim riječima, miješaju i autobiografski i biografski i fikcionalni elementi, roman nećete moći ispustiti iz ruku. Preporučujemo svima da ga pročitaju, unatoč tome što na prvi pogled ima previše stranica. Za utjehu, autor ga je i skraćivao.

Odrastanje u nekim drugim, ne tako dalekim vremenima, opisuje i Zoran Žmirić u romanu Hotel Wartburg. Prvo je izdanje rasprodano rekordnom roku, što bi vam, uz našu preporuku, trebalo biti dovoljno da ga i sami uzmete u ruke. I ovdje je glavni lik, uz Wartburg iz naslova,  mladić koji prolazi krug prisjećanja na odrastanje u svojoj obitelji i probleme koji ga prate zbog neriješenih odnosa s ocem. Obiteljska dinamika, različita, a opet nekako ista u svakoj obitelji, zove nas da preispitamo i vlastite odnose koje treba razriješiti.

Hana, roman češke književnice Alene Mornštajnove, po riječima je kritičara i jedne naše nastavnice, jedan od najboljih romana o holokaustu. Pratimo živote triju generacija Židova u češkom gradu u razdoblju od1933. do 1963. godine. Temeljito istraživanje povijesti nije naškodilo uvjerljivosti romana koji je postao bestselerom. Dođite, posudite roman i provjerite zašto je tako.

Nabavili smo vam i roman zanimljiva naslova – Na kraju obojica umiru autora Adama Silvere. Roman o dvojici mladića proglašen je najboljim romanom za mlade svih vremena i književnom senzacijom. Zaplet se temelji na obavijesti o smrti dvojice potpunih stranaca koji je primaju u istom danu, a zajedničko im je da žele pronaći najboljeg prijatelja. Za to postoji aplikacija imena Najbolji prijatelj. To je sve što ćemo vam reći. Ispričajte nam nešto više nakon što ga i sami pročitate.

Posljednji novitet kojeg ćemo vam spomenuti poznat je brojnim generacijama – objavljen je 1979. i od tada ga čitaju i mladi i stari. Riječ je o autobiografskom romanu Mi djeca s Kolodvora ZOO autorice Christiane F. koji su na osnovi magnetofonskih zapisa napisali Kai Hermann i Horst Rieck. Govori o berlinskoj djevojčici – tinejdžerici koja postaje ovisnica o heroinu u dobi od 13 godina i želji za pripadanjem koja je dovodi do apsolutnog propadanja. Vrlo iskren, bez uljepšavanja, roman i danas šokira i potresa čitatelje svih dobnih skupina. Sigurni smo da ćete i vi biti među njima.


Nekad nam je u životu dovoljna jedna naranča, stablo ili glavica kupusa pomoću kojih ćemo se vratiti u djetinjstvo, pronaći lijepe ili manje lijepe uspomene, učvrstiti se u svome središtu na putu odrastanja. Čitanje će vam pomoći na tom putu. Želimo da među ovim naslovima (ili nekim drugim na policama školske knjižnice) pronađete lijek za prazninu koju svi mi ponekad osjećamo. Odrastajte s knjigama. Razvijajte empatiju. Stvorite čitanjem uspomene na školu (i školsku knjižnicu).

About the Author: Daliborka Pavošević