Noć knjige 2023.

Elektrotehnička i prometna škola Osijek obilježila je po osmi put Noć knjige.

Učenici 3. i 4. razreda naše škole analizirali su u vođenom razgovoru članak Dinke Juričić Kako su nam računala ukrala učenje i ulomke iz romana Klara i sunce Kazua Ishigura. Raspravljali smo o umjetnoj inteligenciji, intuitivnom učenju, kreativnosti, emocijama i simulaciji osjećaja, empatiji. Stavljali smo se u različite pozicije i pokušavali zaključiti što to robota čini čovjekom. U dva smo se sata povezivali s tekstom i jedni s drugima stvarajući čaroliju. Naša osma Noć knjige ispunila nas je pozitivnom energijom koju stvara zajedničko čitanje.  Program su osmislile i vodile Sandra Matijević, prof. i Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž. 

Najmasovnija nacionalna manifestacija koja promiče knjigu i čitanje Noć knjige održala se 12. godinu zaredom, od 21. do 23. travnja, s gotovo 1200 programa i akcija diljem Hrvatske – od Adžamovaca do Županje.

Ovogodišnja manifestacija temom Sanjaju li roboti električne knjige? propitkuje fenomen umjetne inteligencije, koja polako, ali sigurno, unosi promjene u poimanje umjetničkog, pa onda i književnog stvaralaštva, namećući pitanja vezana uz originalnost, autorstvo i autorska prava, ali nudeći i rješenja koja čovjeku mogu biti od pomoći – pa i pri čitanju knjiga.

Noć knjige ove godine brojnim programima podsjeća i na važne obljetničare – Mariju Jurić Zagorku, Dinka Šimunovića, Antuna Gustava Matoša, Miroslava Krležu i Miljenka Smoju. https://nocknjige.hr/tekstx.php?id=84&k=49 

Na radionici smo čitali i analizirali dva teksta – popularnoznanstveni i književni. Istraživali smo mogućnosti razvoja umjetne inteligencije i utjecaj tog razvoja na ljudski rod.

U uvodnom smo dijelu predstavili učenicima odabrane  tekstove  i autore te pojam umjetne inteligencije.

Dinka Juričić urednica je za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi i motivacijska govornica, autorica brojnih tekstova kojima ukazuje na suvremene društvene probleme, osobito one koji se odnose na komunikaciju, čitalačku i medijsku pismenost te poučavanje.

Kazuo Ishiguro britanski je književnik japanskog podrijetla i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017. godine. Napisao je 8 romana, a roman Nikad me ne ostavljaj po kojem je snimljen i film uvršten je među najboljih 100 romana na engleskom jeziku.

Umjetna inteligencija (UI, prema engl. akronimu AI, od Artificial Intelligence), dio računalne znanosti (informatike) koji se bavi razvojem sposobnosti računala da obavljaju zadaće za koje je potreban neki oblik inteligencije, tj. da se mogu snalaziti u novim prilikama, učiti nove koncepte, donositi zaključke, razumjeti prirodni jezik, raspoznavati prizore i dr.

umjetna inteligencija. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2021. Pristupljeno 6. 3. 2023. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=63150>.

U središnjem dijelu susreta objasnili smo zadatak:

  • učenici će kritički promišljati i vrednovati ideje uz podršku nastavnica, razvijati sliku o sebi, obrazlagati i uvažavati potrebe i osjećaje drugih, prepoznavati važnost odgovornosti pojedinca u društvu
  • metode – rad na tekstu, individualno i u paru, čitanje naglas, iznošenje mišljenja i tvrdnji – radni listići s ulomcima iz djela koji prate razvoj lika, zajednička analiza odgovora.

 

Učenici su samostalno čitali pripremljene tekstove i odgovarali na pitanja o tekstu. Potom su u vođenom razgovoru kritički analizirali i vrednovali tekstove. Zanimljiva nas je rasprava dovela do razmjene mišljenja i stavova i važnosti razvoja empatije u suvremenom društvu.

Priređene tekstove možete proučiti na sljedećoj poveznici.

S. Matijević i D. Pavošević

About the Author: Daliborka Pavošević