Obilježili smo dan broja pi ! 

Broj pi (označavamo grčkim slovom π) predstavlja omjer opsega i promjera kružnice. Njegova vrijednost zaokružena na dvije decimale iznosi 3.14. Zato je baš datum 14. 3 određen kao dan broja pi.   

Pi ima izuzetno veliku primjenu u matematici i fizici, te se pojavljuje u puno važnih formula. 

Broj pi je mnogima zanimljiv zato što je iracionalan, što znači da ima beskonačno mnogo znamenki koje se ne ponavljaju pravilno. Mnogima je veliki izazov zapamtiti što veći broj znamenki. 

Broj pi je zadivio i brojne umjetnike.  Proučavali su ga  Leonardo da Vinci, a i slavni Salvador Dali koji je jako volio broj pi te ga je utkao u svoju umjetnost, a često se pi našao i u filmovima, knjigama, serijama… 

Pi je uspio zaintrigirati matematičare, fizičare, pisce, slikare, glazbenike, lovce na Guinnessa i mnoge druge…  

Danas je pi, zaintrigirao i učenike 2tm, 2tel i 2tcp razreda, te su zajedno sa nastavnicom  Snježanom Odak pripremili razne aktivnosti. Nastava matematike bila je organizirana tako da su učenici imali kratka izlaganja, kvizove, programirali, radili igrice, pisali pjesme, stripove i recitirali što više decimala broja pi. Nekoliko učenika je izradilo π na 3D printeru, a jedan je učenik napravio veliki π model, od stiropora. Aktivnosti je bilo puno, a dio radova, kao i dadaističke pjesme koje su 1tcp i 2tcp napravili u suradnji s nastavnicom Brankom Čokljat,  možete pogledati na panou u holu (kod zbornice) ili u učionici matematike na prvom katu. 

Sretan vam Dan broja pi! 

                                                                                                         S. Odak 

About the Author: Daliborka Pavošević