Brkati studeni 2023.

Studeni je mjesec brige za muško zdravlje. Za nas je to, već tradicionalno, Brkati studeni. Naš je moto Ne zaPUSTI se… PUSTI brkove! Ideja je Brkatog studenog – Movembera briga za tjelesno, spolno i mentalno zdravlje muškaraca.

Naglašavamo važnost tjelesne aktivnosti, samopregleda i pravovremenog dolaska liječniku u slučaju sumnje na karcinom testisa i/ili prostate. 

Pozvali smo vas i ove godine – učenike i nastavnike – na puštanje brkova kako bismo podigli svijest o brizi za muško zdravlje.

Pozivali smo vas da se na svoj način uključite: okupite svoju ekipu za puštanje naj-brka, brinete o vlastitom tjelesnom i psihičkom zdravlju i pratite nas na stranici škole i društvenim mrežama.

Pobrinuli smo se zabilježiti neke trenutke u kojima smo kao škola aktivno brinuli o tjelesnom, spolnom i mentalnom zdravlju muškaraca.

  1. 11. stigao nam je prvi motivacijski govornik u sklopu ovogodišnjeg Brkatog studenog. To je bio prof. Timothy Cully-Peteteketv. Svojim predavanjem “howing You Who We Are: Stories From Indian Country podijelio je s nama priče svoga naroda, ali i mnogih drugih koji se bore za vidljivost, prepoznatljivost i jednaka prava.
  2. 11. održali smo treće izdanje Alumni seminara koje je okupilo maturante i bivše učenike. Na susretu su sudjelovali bivši učenici naše škole. Neven-Lucian Davidović – naš elektrotehničar s izravnim upisom na FERIT. Snagu, samokontrolu i disciplinu razvijao je i dugogodišnjim treniranjem gimnastike koja mu je pomogla okušati se i u umjetničkim vodama jer je nastupao i u HNK Osijek.

Branimir Brekalo – naš tehničar za računalstvo koji je svojim ocjenama osigurao izravan upis na FERIT, ali izabrao je studirati na Fakultetu primijenjene matematike i informatike, MathOS. Njegove kvalitete prepoznali su vrlo brzo i na fakultetu. Već sad predaje kao asistent i studira na 4. godini.

Petar Vrandečić – naš tehničar za elektroniku. Išao je u razred koji nastavnici pamte kao razred s najboljim forama i najveselijim učenicima. Jedno vrijeme trenirao je podvodni hokej. Upisao je i završio FERIT, ali i Akademiju za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Antonio Štenc – naš tehničar za računalstvo, bacač kugle i diska, a danas poručnik. Završio je Hrvatsko vojno učilište u Zagrebu, studijski program Vojno inženjerstvo. To je fakultet koji zahtijeva tjelesnu i psihološku snagu čiji studenti imaju podmirene cjelokupne troškove studiranja: smještaj, prehranu, literaturu, sportsku opremu, gradski prijevoz i  mjesečnu stipendiju.

Ivan Brajković – naš tehničar za računalstvo i atletičar (skok u vis i troskok). Završio je Kineziološki fakultet Osijek i kao kineziolog danas se bavi rehabilitacijom sportaša. Radi i neprekidno se usavršava u Physio AT Osijek, centru za rješavanje boli, masaže, kiropraktiku, edukacije.

Ivan Kovač – naš elektrotehničar koji je odrastao je u SOS Dječjem selu Ladimirevci u koje je došao kao dječak od 9 godina zajedno s dvije godine starijom sestrom. Nakon srednje škole upisao je preddiplomski studij elektrotehnike u Splitu, no nije se u tome našao. Vratio se u Osijek i upisao preddiplomski na Odjelu fizike i informatike. Danas je doktorand na doktorskom studiju iz fizike.

Kroz inspirativno predavanje i opušteni razgovor, podijeljena su iskustva i izgrađene trajne veze.

  1. 11. učenici četvrtih razreda u pratnji dviju profesorica (Getoš i Matijević) u u kinu Urania pogledali su film Napoleon. Brkati studeni briga je za mentalno i tjelesno zdravlje, a hodanje, druženje i izlazak iz svakodnevne rutine svakako pridonosi zdravlju.

Osam predavanja liječnika školske medicine održana su za učenike prvih razreda. Tema predavanja bila je  UTJECAJ SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI NA REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE.

Održali smo i malenu svečanost dodjele nagrada za najbolji brk. Imali smo četiri kategorije – Naaajbolji brk, Najbolji brk i brada, Najbolji brk koji obećava i Najbolji nastavnički brk.

Sve smo redovno pratili na društvenim mrežama. 25 objava na Facebooku i  31 objava na Instagramu služ kao dokaz za sva naša zbivanja.

Zahvaljujemo sponzorima, osobito nastavnici Gordani Ostrunić koja uvijek uspije osigurati vrijedne nagrade za naše učenike.  Vjerujemo da se nešto od truda i ljubavi primilo, kao klica mlade biljke koju nježno zalijevamo kako bi naraslo u snažno stablo do sljedeće prilike.

Organizacijski tim: Željka Getoš, Sandra Matijević, Daliborka Pavošević

About the Author: Daliborka Pavošević