GREEN MATRIX SUMMIT: sudjelovanje Elektrotehničke i prometne škole Osijek

U prosincu 2023. (od 14. do 15. prosinca) u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije održan je GREEN MATRIX SUMMIT pod pokroviteljstvom Europske komisije i u suradnji s Osječko-baranjskom županijom.

Cilj je Summita prezentacija zelenog i digitalnog razvoja, poticanje mladih na razmišljanje o razvoju inovacija, novih tehnologija i ideja koje se mogu povezati s postojećim gospodarstvom Osječko-baranjske županije, ali i šire regije.

GREEN MATRIX SUMMIT imao je dvije uloge: omogućiti  tvrtkama prezentaciju budućih radnih mjesta i zanimanja koja će se nuditi u tranziciji ka digitalnom i zelenom, a u isto vrijeme mladima omogućiti uvid u budućnost i smjer u kojem će se kretati tržište rada.

Summit je bio namijenjen svima, prvenstveno poduzetnicima, studentima, inovatorima, liderima i kreatorima politika. Sudionici su imali priliku predstaviti, raspravljati, umrežiti se i povezati se radi razmjene iskustava i implementacije novih ideja u buduća praktična rješenja na nekoliko tematskih pozornica.

 

Na summitu su sudjelovali i djelatnici i učenici naše škole. Nastavnica Karolina Brleković, prof., izvrsna savjetnica, vodila je panel Programi EU kao prilika mladima u Hrvatskoj. Nastavnica Brleković članica je Hrvatskog nacionalnog tima za strukovno obrazovanje i osposobljavanje te VET ambasadorica ispred Agencije za mobilnost Europske unije.

U panelu su sudjelovali ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić, dipl. ing., ravnatelj Strojarske tehničke škole Osijek Ivan Adrić, dipl. ing., nastavnik Elektrotehničke i prometne škole Osijek Kristijan Čvek, mag. ing. el., Domagoj Vukosavljević, učenik 4. razreda Elektrotehničke i prometne škole Osijek, smjer Tehničar za računalstvo, Filip Ćuro, učenik 4RT razreda Strojarske tehničke škole Osijek, smjer Računalni tehničar i Staniša Bartol, student, prošlogodišnji maturant.

Razgovor se vodio oko Erasmus projekata kao prilike mladima da upoznaju EU tržište rada još u školi, prilici školama i nastavnicima za profesionalni razvoj kroz edukacije i job shadowing.

Ravnatelji škola, nastavnici i učenici iznijeli su vlastita iskustva za koja možemo sa sigurnošću reći da su bogata i cjelovita.

Nadamo se da su posjetitelji panela iskoristili priliku za otvaranje novih mogućnosti i da su dobili poticaj i ideje za nove načine razvijanja mogućnosti na tržištu rada.

About the Author: Daliborka Pavošević