iDIDit: sve projektne aktivnosti

Projekt iDIDit zajednički je projekt naše škole, te škola iz Italije, Cipra i Bugarske. Glavni cilj projektnog prijedloga je razmjena dobre prakse.
Fokus je na ICT-u i drugim metodama stjecanja ključnih kompetencija sa širokom primjenom. Tijekom mobilnosti nastavnici su razmjenili svoje primjere novih oblika učenja, strateške uporabe otvorenog i fleksibilnog učenje, virtualnih mobilnosti i otvorenih obrazovnih resursa. Koordinatorica projekta je Vesna Kristek Babić, prof.


Prva mobilnost održana je u gradu Larnaka na Cipru od 25.09. do 27.09. 2023. Nastavnici Danijela Ivanović – Ižaković, Karolina Brleković, Ivona Klapka Miličević i Sandra Štrasser u Larnaki su upoznali nastavni proces u koji su uključeni učenici sa smanjenim mogućnostima i učenici migranti te njihova integracija u ciparski obrazovni sustav. Nastavnici su se upoznali s oblicima edukacije i osnaživanja nastavnika koji sudjeluju u nastavnom procesu te primjenom tih praksi u nastavi.

Od 29.11. do 1.12. 2023. naši su nastavnici sudjelovali na projektu iDIDit u talijanskom gradiću Folignu.

Profesorice Karolina Brleković, Vesna Kristek Babić, Anja Delač te profesor Davor Cvenić posjetili su školu I.O. Giano dell’Umbria – Bastardo te razmijenili svoje primjere novih oblika učenja, strateške upotrebe otvorenog i fleksibilnog učenja, virtualnih mobilnosti i otvorenih obrazovnih resursa. Na ovoj mobilnosti poseban naglasak bio je na učenicima s posebnim potrebama te njihovoj uključenosti u svakodnevni život škole.  

Od 5.9 do 9.9. 2024. profesori Danijela Ivanović – Ižaković, Karolina Brleković, Vesna Kristek Babić i Sandra Štrasser sudjelovale su u mobilnosti u sklopu projekta iDIDit u Sofiji u Bugarskoj. Na ovoj je mobilnosti naglasak bio na inovativnim alatima koji se mogu koristiti u nastavi – koji se to alati mogu koristiti, njihove prednosti i nedostatci te primjeri dobre prakse korištenja umjetne inteligencije u nastavnom procesu.

 Sljedeća faza projekta iDIDit dovela je internacionalne goste „pred vrata“ naše škole, gdje se kroz niz zanimljivih radionica i predavanja nastavilo istraživanje procesa inkluzije, a našim smo gostima pokušali u što boljem svjetlu predstaviti školu, grad i bogatstva naše regije.  

Od 8. do 10. travnja u našoj Elektrotehničkoj i prometnoj školi Osijek održala se mobilnost u sklopu projekta iDIDit – Digital inclusion and diversity. Dvadeset nastavnika iz Bugarske, Italije, Hrvatske i s Cipra predavanjima, radionicama i obilascima upoznalo se s hrvatskim sustavom usmjeravanja, obrazovanja i zapošljavanja osoba sa smanjenim mogućnostima.

 

Vesna Kristek Babić, prof., koordinator projekta

 

About the Author: Daliborka Pavošević