Koncert Rundeka & Ekipe

Darko Rundek je, nakon više od dvije godine, ponovno stigao u Osijek. 6.10.2023. svirao je na osječkoj kulturnoj manifestaciji HEAD-ON-EAST i to u pratnji sastava Rundek i Ekipa (Darko Rundek, Ana Kovačić, Igor Pavlica, Roko Crnić, Silvio Bočić) s kojima je zadnji puta u gradu nastupao još prije pandemije. Unatoč brojnim drugim događanjima i glazbenim izvedbama na manifestaciji, Rundek je uspio privući mnoštvo publike koju mu je zasigurno bilo zadovoljstvo počastiti nekim od svojih najpopularnijih pjesama iz njegove uskoro četrdesetpetogodišnje karijere.

 

Koncert je otvorio pjesmom Uspomena, koju je nakon kratkog obraćanja publici najavio kao svojevrsni ,,oproštaj s ljetom“. Nakon nje su se redali:  New World, TV Man, Ruke, Sejmeni, Kuba, Uzalud pitaš, Sanjam, Makedo, Bi mogo da mogu, Apokalipso, Šejn i Šal od svile. Pjesme su to glazbenih sastava različitih naziva, no svima je zajednički glavni vokal.

 

Iako svaka od njih nedvojbeno zauzima mjesta u srcima obožavatelja, pravi je odaziv tek dobio tijekom pjesme Ruke čiji se refren činilo da zna svaka osoba u oduševljenoj publici. Nakon Ruku, nitko se više nije bojao buke. Značajna je bila i izvedba Sejmena, tijekom koje se Rundek doimao posebno „živ“. Izgleda da se vrijeme ipak ne mijenja u potpunosti.

Od izvedbe favorita Uzalud pitaš napravio je pravu poslasticu za veće obožavatelje povezivanjem „verzije“ koju izvodi isključivo na koncertima te studijske verzije koja se pak nalazi na kazetama, pločama CD-ovima. Čak i da su nad gradom munje sijevale, ne bi nadglasale publiku koja je Rundeka počastila oduševljenjem.

Prije pjesme Sanjam pričao je publici kako su neki od najljepših komentara koje je ikad pročitao za svoj rad, upravo na tu pjesmu.

Tko zna što to nije dalo publici da mu to i potvrde na nastupu? Možda jednostavno nepoznavanje teksta.

Predivni Makedo ukrasili su tradicionalnim trominutnim „maratonskim instrumentalnim interludijem“ dostojnim tako lijepe pjesme. Ako netko slučajno nije znao na čijem se koncertu nalazi, nakon izvedbe bi ga svakako tražio da mu kaže ime.

Tijekom favorita Bi mogo da mogu šaljivo je priupitao publiku odlazi li iz ovih krajeva dosta ljudi u Irsku. Tada je miris noći opet postao stvaran.

Možda najiščekivaniju pjesmu, Apocalypso, najavio je kao „klasičnu kompoziciju“ prije koje se uz Anu prisjetio velike turneje 2017. godine koja je bila i njezin svojevrsni debi. Obožavanje ove pjesme publika je neosporivo dokazala zdušnim praćenjem svake riječi u svakoj strofi. No, čini se da je Rundek promijenio mišljenje. Apocalypso je odsviran tek nakon sat vremena. Svakako nikoga nije smatrao prestarim za čekanje.

Manje tehničke poteškoće pretrpio je na šaljiv način, umirujući publiku kad bi do njih došlo. Dosjetljivost nije zakazala ni nakon Apocalypsa i naklona kada je iznenađujuće ravnodušnoj publici ponudio jednostavan izbor: „Vi sada možete vikati ‘hoćemo još’ ili ‘peace‘. Odlučite se.“ Nakon toga je, ipak, nastupila odgovarajuća reakcija publike.

Na pozornicu se vratio s pjesmom Šejn i popratnim pljeskanjem u ritmu svih iz publike zahvalnih što se svirka ipak nastavlja. Pokazao je da u ovom gradu zaista nema mjesta za dva koncerta odjednom.

Zaista posljednju pjesmu te predivne večeri ukrasili su razni upaljači i svjetiljke mobilnih telefona, pa čak i svjetla pojedinih kamera kojima su pojedinci pokušavali ovjekovječiti trenutke. Bio je to Šal od svile. To je bilo mjesto na kojem su svi mogli stati, visoko dignuti ruke i pjevati tu čarobnu pjesmu. Izvedba je uz kratki naklon i odjavu svakog člana Ekipe trajala preko deset minuta. Opetovano ponavljanje svima dobro znanog refrena nikome nije dosadilo.

Nastupio je zbilja gromoglasni pljesak i naklon benda.

 

No, unatoč tome što se Rundek potrudi kako bi svaki koncert bio donekle drugačiji, ubacujući manje popularne pjesme i manjim promjenama pojedinih izvedbi, ovaj je koncert posebno obilježen i pozadinskom pričom. Naime, u Osijeku je dva dana ranije došlo do požara na deponiji plastike i kratke panike zbog širenja potencijalno opasnih plinova zrakom. Zanimljivo je to što je Rundek uspio počastiti vjernu publiku tek pukom srećom, s obzirom da je ostatak manifestacije u potpunosti otkazan sutradan poslijepodne.

Čak se i sam Rundek, gotovo proročanski osvrnuo na taj događaj jednim svojim komentarom.

„Da je manje plastike, manje bi i gorilo.“

Fran Pešti, 3TR1

#GdjeJeEna

About the Author: Daliborka Pavošević