PUTEVIMA ZRINSKIH I FRANKOPANA

Dvodnevna ekskurzija prvih razreda (1. ET, 1. TM i 1. TR1) održana je tijekom nenastavnog tjedna, od 22. do 23. veljače 2024. godine. Sudjelovali su razrednici navedenih razreda:  V. Glasnović, Z. Maričić i A. Mijaćank te ukupno 40 učenika iz sva tri odjeljenja.

Polazak je bio u ranim jutarnjim satima iz Osijeka, a ishodište okupljanja bila je naša škola. U veseloj atmosferi i s velikim entuzijazmom, uz povremena stajanja, naša prva stanica je Ogulin. Prekrasan gradić, na granici Like i Gorskog kotara, čiji stanovnici se identitetski sukobljavaju, jedni se smatraju Ličanima, a drugi Goranima, a s puno zanimljivih sadržaja za prikazati. Ponor rijeke Dobre (Đulin ponor) kao glavna atrakcija i prirodni fenomen u samom središtu grada, okupio je najveću pozornost naše osječke ‘turističke’ ekipe. Uz nekoliko riječi vodičice i izrađenih fotografija, posjetili smo Zavičajni muzej u Frankopanskom kaštelu Starog grada s mnoštvom zanimljivih predmeta i priča. Saznali smo da je Ivana-Brlić Mažuranić rođena ovdje, pa se s pravom ogulinski kraj promovira kao Zavičaj bajke od strane njihove turističke zajednice. Nakon slobodnog vremena u Ogulinu za okrjepu, nastavljamo naše putovanje prema Vrbovskom i malom, slikovitom selu Lukovdolu. Vrbovsko kao drugi po veličini grad u Gorskom kotaru, velikog povijesnog i državnog značenja, nalazi se na pola puta između Zagreba i Rijeke. Lukovdol je široko poznat kao rodno mjesto Ivana Gorana Kovačića, značajnog hrvatskog pjesnika i pisca, a u njegovoj se rodnoj kući nalazi memorijalni muzej s prikazom njegova života kroz različite predmete, brošure, dokumente, odjeće i djela ukomponirane u povezanu i skladnu priču. U Lukovdolu smo posjetili i obližnji amfiteatar te odradili zajedničku fotografiju.


Slika 1. Đulin ponor u Ogulinu – profesor Mijaćank i učenici

Nakon toga krećemo put Fužina – turističkog bisera Gorskog kotara, gdje noćimo u smještaju ‘Fužinarska kuća’. Zajednički večeramo, družimo se, slušamo glazbu i igramo stolni tenis te kvalitetno se odmaramo za sutrašnji dan.

Slika 2. Pogled na Karlovac s Dubovca

Nakon doručka u smještaju, u planu je bila šetnja jezerom Bajer u Fužinama, ali je kišovito i vjetrovito vrijeme poremetilo naše planove te krećemo direkt prema Karlovcu. Nakon otprilike sat vremena vožnje, dolazimo u ‘grad na četiri rijeke’, a jedan je od rijetkih gradova za koji se zna točan datum osnivanja – 13. srpnja 1579. godine. Vodičica nas vodi kroz stari grad Dubovac na brijegu iznad Karlovca. Osim Frankopana, Dubovcem su vladali i Zrinski. Tu potvrđujemo tematski naziv naše ekskurzije ‘Putevima Zrinskih i Frankopana’. Neki od nas su platili ulaz i obišli tu utvrdu, te s njezina vrha snimili prekrasne panoramske fotografije (Vrijedilo je!). Nakon toga, idemo u obilazak središta grada – karlovačke zvijezde, koja je nažalost cijela pod rekonstrukcijom, pa ne ostavlja neke snažne dojmove. Zatim šetamo kroz prekrasne parkove i perivoje – ‘zelena pluća grada’. Slušamo informacije i podatke o karlovačkoj povijesti te upijamo energiju mjesta, što bi rekli genius loci. Slijedi slobodno vrijeme za obilazak i ručak.

Slika 3. Stari grad, Dubovac

Nakon lijepe epizode u Karlovcu, upućujemo se u Zagreb, na posljednju i učenicima najuzbudljiviju stanicu našeg putovanja – Amazingu.  To je najveći zabavni park u Hrvatskoj, a nudi razne sadržaje: trampolin, laser tag, vožnja s 4D efektima, penjanje na umjetnim stijenama i dr. Kroz vođenu turu, imali smo jedan intenzivni period od 3 sata po pitanju fizičke aktivnosti, gdje smo se okušali u raznim aktivnostima. Vrijeme provedeno u Amazingi je bilo baš i više nego aktivni odmor. Opraštamo se od Zagreba te krećemo prema Osijeku. U Osijek stižemo u kasnim večernjim satima, puni dojmova i iskustva, ali i prekrasnih uspomena s putovanja. Posjetili smo mnoge lokacije, obogaćeni smo novim znanjem i vještinama, ali ipak vrijedi ono: ‘svugdje pođi, ali kući dođi’.

4. Profesor Maričić i učenici 1. TM razreda u Amazingi

Autor teksta: Vedran Glasnović

About the Author: Daliborka Pavošević