Knjižnica

ŠKOLSKA KNJIŽNICA ELEKTROTEHNIČKE I PROMETNE ŠKOLE OSIJEK

 

„Ideje koje su mi promijenile život dobila sam čitajući.“

Bell Hooks

U prizemlju škole, u lijevom kutu, pokraj stepenica koje vode na kat, nalazi se školska knjižnica. Čine je knjižnica s dva računala i pisačem, prijenosnim računalima i grafičkim tabletima za učenike, čitaonica i velika dvorana za radionice, skupove i sastanke te učenici koje te prostore aktivno koriste.
Knjižnica je nedavno dograđena i obnovljena uz pomoć učenika i nastavnika (prostor knjižnice obuhvaća oko 250 m2), slobodni pristup knjižnom fondu otvorio je nove mogućnosti, a policu s beletristikom često nadopunjujemo. i Pisač/kopirni stroj učenici mogu koristiti za potrebe škole, samo treba donijeti papir. Najstariji naslov kojim se ponosimo roman je Josipa Kozarca – Pod svjetlom i tminom, objavljen 1891. godine. Ako još niste sigurni biste li trebali posjetiti knjižnicu, pročitajte…

ŠTO MOGU U ŠKOLSKOJ KNJIŽNICI?

  • tražiti i dobiti informaciju
  • istraživati izvore informacija
  • naučiti pravilno pretraživati izvore informacija
  • posuditi lektiru
  • posuditi nešto što nije lektira
  • čitati 
  • dobiti preporuku za čitateljski užitak
  • provoditi aktivno svoje slobodno vrijeme uz mozgalice
  • koristiti školska računala za potrebe učenja ili zabave
  • učiti, stvarati, razgovarati…šutjeti…

Sve se ove aktivnosti provode svakodnevno, organizirano, samostalno ili skupno kroz neposredne odgojno-obrazovne, knjižnične, kulturne i javne djelatnosti.

Radno je vrijeme knjižnice od 7.10 do 13.00 u jutarnjoj te od 13.00 do 19.00 u poslijepodnevnoj smjeni.

Knjižnu građu uvodimo u knjižničarski računalni sustav METELwin gdje možete naći i naš katalog.

Na društvenoj mreži Facebook u tražilicu upišite: Knjižnica Elektrotehničke i prometne škole Osijek i pratite obilježavanje bitnih obljetnica za nas i svijet. Potražite školsku knjižnicu i na Instagramu – https://www.instagram.com/knjiznica_elpros/.

Učenici Elektrotehničke i prometne škole uvijek su dobrodošli u školsku knjižnicu i rado se uključuju  ili samostalno stvaraju aktivnosti te tako žive riječi američkog novinara i autora Jima Bishopa: ‘’Prema mojem iskustvu, knjige imaju moć zaustaviti vrijeme, vratiti ga u prošlost ili poletjeti u budućnost’’.

Kako svaki put ulaskom u knjižnicu naučimo nešto novo, zanima me…jeste li znali da je Batgirl  bila knjižničarka?

Knjižnice  nam otvaraju nove svjetove, mijenjaju nas i oblikuju u bolje osobe ako im to dopustimo. Učinite to već danas.

Daliborka Pavošević, prof. i dipl. knjiž.

Novosti vezane uz knjižnicu