Stručne službe

Služba održavanja

Biti čistačica u našoj školi nije posao koji se svodi samo na čišćenje učionica. u našem osmosatnom radnom vremenu čisti se i vanjski prostor, brine se o cvijeću, peru se prozori..radi se posao kao u svakom domaćinstvu.

U obilasku škole, za vrijeme nastave, nailazimo na učenike kojima je potrebna pomoć u pronalasku učionice (prvi razredi), roditelje koji dolaze na informacije…ako je nešto pokidano obavijestimo domara (on je naša Katica za sve).

Ponekad se dogodi i koja neugodna situacija kad netko podcjenjuje naš rad, jer mi smo „samo“ čistačice. No kad o svemu razmišljamo, sjetimo se samo lijepih trenutaka. Ipak nas naši učenici znaju i razveseliti, ali i rasplakati kad odlaze kao maturanti. Često ih sretnemo na ulici i oni nas pozdrave i popričaju s nama.

Tako se zajedno podsjetimo kako smo ih čuvale i pazile igrajući ponekad i ulogu roditelja.

Psihologinja

Nisam lud! Neću kod psihologa!

Ma, naravno! Pa nisam ja niti osposobljena za rad s ludima! Što uopće radim i što sve mogu raditi u našoj školi? Evo nekih primjera:

U prvom razredu mogu ti pomoći da se bolje prilagodiš novim zahtjevima, novom društvu i pomalo drugačijem odnosu s roditeljima. Ipak, sad si preskočio značajnu stepenicu – postao si srednjoškolac. Na radionici ću te poučiti kako upoznati profesore da bi im se prilagodio, kako na njih možeš ostaviti dobar prvi dojam svojim ponašanjem i aktivnošću, griješe li profesori i kako to možeš okrenuti u svoju korist. Vježbat ćemo kako možeš organizirati svoje vrijeme i stvarno razlikovati hitno i važno od onog što nije. I kako da kontroliraš stvari, pripremaš se, planiraš, sprječavaš krize – a ne gasiš požare i ne izgaraš u novim predmetima i rokovima. Pričat ćemo o društvu u srednjoj školi – dat će ti jednostavne upute za društvene vještine koje možeš pokazati na samom početku. Shvatit ćeš i tko i kada može otići pedagogu i psihologu, što ti se može početi događati tijekom srednje škole i kako tražiti pomoć.

Poslije, dogode li ti se poteškoće u učenju, organiziranju vremena, komuniciranju s nastavnicima, vršnjacima, roditeljima – znaš kome u školi možeš pokucati. Zapamti: pokazuje se da oni koji sami dođu tražiti pomoć u rješavanju problema imaju veće šanse na vrijeme riješiti svoje poteškoće! Ipak, možda će te tamo poslati i razrednik, jer s njima usko surađujem i pratim očima razrednika kome bi možda trebalo malo priskočiti… Možda će ponekad i tvoji roditelji smatrati da bi ti mogao koristiti posjet psihologu. Zašto? Na primjer, muči li te učenje, razlozi mogu biti različiti. Osim emocionalnih problema i problema u odnosu s drugima, kod kuće, u podlozi problema u učenju mogu biti i neke specifične poteškoće pa i neka zdravstvena stanja. Potreba je da prepoznamo poteškoću o kojoj se radi. Ja to činim kroz primjenu odgovarajućih psiholoških upitnika i testova (psihodijagnostičkih sredstava), te razgovorom i opažanjem. U svakom slučaju, potrudit ću se da tvoj posjet meni bude ugodan, zabavan, poučan i koristan.

Čujem, netko kuca… Možda si to ti?

Psihologinja

Stručno vijeće elektrotehnike, računalstva i strojarstva

Članovi stručnog vijeća elektrotehnike, računalstva i strojarstva u našoj školi svoja znanja, stručnost i entuzijazam zajedno s učenicima implementiraju kako u svakodnevnu nastavu tako i u projekte.

Osnovna nam je nit vodilja pripremiti naše učenike za tržište rada, ali i dati im dobre temelje za više stupnjeve obrazovanja. Trudimo se biti u korak s vremenom, o čemu svjedoče novi eksperimentalni strukovni kurikulumi u našim tehničarskim zanimanjima, ali i osuvremenjivanje postojećih. U eksperimentalnim strukovnim kurikulumima fokus je na praktičnim znanjima koje učenici stječu kroz veliki broj vježbi. Trudimo se osmisliti te vježbe kako bi simulirale stvarne suvremene životne situacije kako bismo bili u trendu sa suvremenim znanjima, a i svjetskim metodama u poučavanju.

Pripremamo naše učenike u cijelom spektru znanja i vještina od osnova elektrotehnike i mjerenja kao temelja, preko električnih instalacija, elektronike, mehatronike, hidraulike, pneumatike, osnova informatike, programiranja, izrade web stranica, izrade aplikacija za pametne mobilne uređaje, robotike, snimanja filmova do inovativnih radova koji ih implementiraju kao krune znanja i vještina. Njihov, a i naš trud često je nagrađivan i postiže zapažene rezultate. Prepoznatljivi su pametna kuća, LED kocka, smart labirint, solarni automobili kao i mnogi drugi.

To nam daje „vjetar u jedra“ da i dalje ulažemo napore kako bismo podizali ljestvicu još više.

Svi se članovi vijeća već prema svojim užim specijalnostima trajno usavršavaju i formalno i neformalno. Suvremene tehnologije omogućuju nam suradnju i razmjenu znanja s kolegama u Hrvatskoj i širom svijeta. Gotovo svake školske godine osnaženi smo i novim mladim kolegama koji nas svojom mladošću i entuzijazmom potiču da idemo s njima u korak. Donose nam ne samo svježe pristupe nego i nove ideje.

Sudjelujemo u izradi i provedbi projekata kroz koje upoznajemo nove tehnologije, stječemo nove kompetencije, putujemo i družimo se s novim ljudima.

Radujemo se svakoj novoj generaciji koja u našu školu dođe željna znanja i vještina koje im možemo pružiti. Po završetku njihove izobrazbe, kada im poželimo sretan put u život odraslih, često uz sjetu padne i pokoja suza s obje strane.

Članovi SVERS-a